Turecko prijalo sériu odvetných opatrení, vzťah s Holandskom je v hlbokej kríze

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Turecko
Foto: ilustračné, SITA/AP

ISTANBUL 14. marca (WebNoviny.sk) – Turecko sa rozhodlo pozastaviť všetky diskusie na vysokej úrovni s Holandskom a súčasne uzavrieť svoj vzdušný priestor pre všetkých holandských diplomatov.

Po dnešnom pravidelnom rokovaní tureckej vlády to oznámil jej vicepremiér Numan Kurtulmuš. Ohlásené opatrenia podľa neho zostanú v platnosti, pokým Holandsko nevyjde v ústrety tureckým požiadavkám.

Ankara okrem toho nepovolí návrat holandského veľvyslanca, ktorý sa v čase diplomatického sporu medzi oboma krajinami nachádzal v zahraničí. Turecká vláda tiež odporučí parlamentu, aby sa prestal angažovať v aktivitách skupiny turecko-holandského priateľstva.

Čelíme kríze, a to veľmi hlbokej. My sme túto krízu nespôsobili ani ju nedoviedli do tohto štádia,“ povedal Kurtulmuš. Dodal, že rozhodnutie o uzavretí tureckého vzdušného priestoru pre holandských diplomatov vstupuje do platnosti okamžite.

Ohlásené politické sankcie sú dôsledkom sporu medzi Ankarou a Haagom, vyvolaného znemožnením vystúpení dvoch členov tureckej vlády na území Holandska v rámci kampane pred referendom o kontroverzných zmenách v tureckej ústave. V sobotu i v nedeľu sa konali pred holandským konzulátom v Istanbule protesty, pričom sa jednému z účastníkov dokonca podarilo vyvesiť na streche budovy tureckú vlajku.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia