Začne sa ďalšia disciplinárka so Štefanom Harabinom a členmi jeho senátu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Štefan Harabin
Štefan Harabin. Foto: archívne, SITA/Ivan Fleischer.

BRATISLAVA 17. marca (WebNoviny.sk) – Disciplinárny senát sa začne v piatok zaoberať ďalším návrhom na potrestanie sudcov Štefana Harabina, Gabriely Šimonovej a Viliama Dohňanského.

Ide o návrh z minuloročného júna, ktorý podala predsedníčka Najvyššieho súdu (NS) SR Daniela Švecová. Sudcov navrhuje potrestať za to, že „ich dovolací senát oslobodil obvineného Ing. Petra R. spod obžaloby v dovolacom konaní, hoci oslobodenie v dovolacom konaní nie je prípustné,“ informoval agentúru SITA hovorca Najvyššieho súdu SR Boris Urbančík.

Pre Harabina navrhuje Švecová ako trest odvolanie z funkcie sudcu, Dohňanského a Šimonovú chce preložiť na súd nižšieho stupňa a znížiť im funkčný platu o 70 percent na jeden rok.

Štefan Harabin už čelí šiestim disciplinárnym návrhom. Tri v roku 2015 podala predsedníčka Najvyššieho súdu (NS) SR Daniela Švecová, jeden šéfka Súdnej rady SR Jana Bajánková.

Piatym bol návrh, ktorým sa bude senát zaoberať v piatok, a posledný podala Švecová vo februári tohto roka za Harabinove výroky v článkoch v časopise Zem a vek, ktorými podľa nej dehonestuje justíciu a čelných predstaviteľov štátu.

Za ne ho navrhuje potrestať preložením na okresný súd a znížením funkčného platu o 70 percent na obdobie jedného roka. Žiaden z návrhov ešte disciplinárne senáty neuzavreli.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniela ŠvecováJana BajánkováŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SRSúdna rada SR