Severná Kórea otestovala nový typ raketového motora, podľa Kima vstúpi do dejín

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
KĽDR
Agentúra KCNA uviedla, že motor je určený na použitie v severokórejskom vesmírnom programe. Foto: SITA/AP

TOKIO 19. marca (WebNoviny.sk) – Severná Kórea uskutočnila v sobotu pozemný test nového typu raketového motora, ktorý vodca KĽDR Kim Čong-un označil za revolučný prelom vo vesmírnom programe krajiny.

Zo správy severokórejskej štátnej tlačovej agentúry KCNA vyplýva, že Kim sa na skúške motora s vysokým ťahom na základni Soha osobne zúčastnil. Agentúra KCNA zároveň informovala, že cieľom skúšky bolo potvrdiť veľkosť ťahu nového typu motora a posúdiť spoľahlivosť systému ovládania a bezpečnosti konštrukcie rakety.

Podľa Kima bol test „udalosťou historického významu“ pre raketový priemysel KĽDR. „Celý svet čoskoro pochopí význam, ktorý dnešné veľké víťazstvo má,“ uviedol Kim, podľa ktorého sa test do dejín raketového priemyslu krajiny zapíše ako „revolúcia z 18. marca“.

Agentúra KCNA ďalej uviedla, že motor je určený na použitie v severokórejskom vesmírnom programe. KĽDR nesmie v zmysle rezolúcií OSN vykonávať skúšky rakiet dlhého doletu. O svojom vesmírnom programe tvrdí, že je určený na vedecké účely, čo však medzinárodné spoločenstvo spochybňuje. Bezpečnostná rada OSN uvalila na KĽDR od roku 2006 šesť kôl sankcií.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Kim Čong-un