Útočník z Berlína mohol byť odhalený skôr, tvrdí nemecký minister vnútra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Anis Amri
Útočník z Berlína Anis Amri. Foto: archívne, SITA/AP

BERLÍN 28. marca (WebNoviny.sk) – Útočník tuniského pôvodu Anis Amri, ktorý na vianočných trhoch v nemeckej metropole Berlín nákladným autom zrazil a usmrtil 12 ľudí, mohol byť odhalený skôr. Uviedol to v utorok nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere.

De Maiziere pred parlamentným vyšetrovacím výborom spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, v ktorej bol Amri zaregistrovaný ako žiadateľ o azyl, tentoraz ako svedok povedal, že tamojšie úrady poznali jeho totožnosť od konca októbra, a keď mu bola zamietnutá žiadosť o azyl, mohli požiadať o uvalenie zaisťovacej väzby a zabezpečiť jeho deportáciu. Parlamentný výbor teraz musí vyšetriť, prečo k tomu nedošlo.

Ministrove vyjadrenia odporujú tvrdeniam hlavného vyšetrovateľa Amriho prípadu Bernharda Kretschmera, ktorý pred časom uviedol, že na Amriho zadržanie nebol dostatok dôkazov o jeho trestnej činnosti.

Amri sa vlani v decembri zmocnil poľského kamióna. Následne s ním 19. decembra zaútočil na vianočných trhoch v Berlíne, pričom usmrtil 12 osôb a desiatky zranil. Tunisana však niekoľko mesiacov predtým už sledovali nemecké tajné služby. V protokoloch bol označený ako človek, ktorý je ochotný a schopný kedykoľvek spáchať teroristický útok.

Nemecká vláda zvýšila v súčasnosti dôraz na aktívne deportácie cudzincov, ktorých považuje za nebezpečných, i keď v ich prípade nemá reálne dôkazy o spáchaní vážneho zločinu. K zodpovednosti za decembrový incident sa vzápätí prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát (IS). Útok podľa nej spáchal jeden z jej „vojakov“.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anis Amri