Na východe Ukrajiny obe strany opäť porušujú prímerie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Foto: ilustračné, SITA/AP

KYJEV 2. apríla (WebNoviny.sk) – Strany ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny sa v nedeľu navzájom obvinili z porušenia dohody o prímerí, ktorá začala platiť v noci na sobotu.

Velenie ukrajinskej armády v nedeľu v Kyjeve informovalo, že ostreľovanie jej pozícií v Donbase si za posledných 24 hodín vyžiadalo zranenia štyroch vojakov vládnych síl. Nahlásilo aj 37 prípadov porušenia tzv. veľkonočného prímeria zo strany proruských separatistov.

Hovorca vládnych síl informoval, že ukrajinská armáda prímerie dodržiava a na tieto provokácie nereagovala. Proseparatistická tlačová agentúra DAN zasa uviedla, že ukrajinské vládne jednotky za uplynulých 24 hodín porušili režim prímeria 35-krát, pričom na ostreľovanie použili aj ťažké mínomety a granátomety.

Zranenia utrpel jeden príslušník ozbrojených síl samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR), spresnila DAN s odvolaním sa velenie separatistov v Donecku.

Na prímerí, ktoré platí od 1. apríla, sa 29. marca v Minsku dohodli účastníci rokovaní tzv. kontaktnej skupiny. Obe strany sa však odvtedy opäť navzájom obviňujú z porušovania dohody o zastavení paľby. Konflikt na východe Ukrajiny trvá od jari roku 2014 a vyžiadal si už takmer 10.000 obetí na životoch.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať