Identifikovali druhého samovražedného útočníka na kostol v meste Tantá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
útok na kostol v Egypte
Terčom prvého útoku bol Kostol sv. Juraja v Tantá (na fotografii), terčom druhého o niekoľko hodín neskôr Kostol sv. Marka v Alexandrii. Tantá, 9. apríl 2017. Foto: SITA/AP

KÁHIRA 13. apríla (WebNoviny.sk) – Egyptské ministerstvo vnútra zverejnilo v piatok totožnosť samovražedného bombového atentátnika, ktorý uplynulú nedeľu zaútočil na koptský kostol v meste Tantá a zabil desiatky ľudí. Podľa rezortu bol útočníkom Mamdúh Amín, 40-ročný Egypťan, informovala agentúra DPA.

Dva samovražedné útoky

Egyptom v Kvetnú nedeľu otriasli dva samovražedné bombové útoky na kostoly koptských kresťanov, pri ktorých zahynulo najmenej 46 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

Terčom prvého útoku bol Kostol sv. Juraja v Tantá, terčom druhého o niekoľko hodín neskôr Kostol sv. Marka v Alexandrii.

Ministerstvo vnútra zverejnilo v stredu identitu samovražedného atentátnika, ktorý zaútočil v Alexandrii. Je ním 31-ročný Mahmúd Hasan Mubarak Abdalláh, obyvateľ provincie Suez.

Útočil Islamský štát

K obom útokom sa neskôr prihlásili militanti zo sinajskej odnože extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Zároveň pohrozili, že pripravujú ďalšie útoky na miestnych kresťanov.

Káhira v reakcii na tieto činy vyhlásila na tri mesiace celoštátny výnimočný stav, vďaka ktorému dochádza k rozšíreniu právomocí armády a úradov, čo má podľa vlády dopomôcť k aktívnemu boju proti islamským radikálom.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí dnes osobne navštívil hlavnú katedrálu v Káhire, ktorá je sídlom koptského pápeža, pričom vyjadril hlbokú ľútosť nad obeťami nedeľňajších útokov.

 

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať