Juhokórejská prokuratúra obžalovala zosadenú prezidentku zo zneužitia právomocí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pak Kun hje
Zosadená juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje, Foto: SITA/AP

SOUL 17. apríla (WebNoviny.sk) – Juhokórejská prokuratúra obžalovala v pondelok zosadenú prezidentku Pak Kun-hje a jej prípad predložila súdu. Informovala o tom agentúra AP.

Prvá juhokórejská prezidentka čelí obvineniam z úplatkárstva, zneužitia právomocí a vyzradenia štátneho tajomstva. Obvinenia však odmieta. Súdny proces by sa mal začať v najbližších týždňoch. Môže trvať až šesť mesiacov a počas neho Pak Kun-hje zostane vo väzbe.

Exprezidentku zatkli v marci

Exprezidentku 31. marca zatkli a previezli do väzobného zariadenia nachádzajúceho sa južne od metropoly Soul po tom, ako na ňu vydali zatykač. O vydanie zatykača požiadala prokuratúra, ktorá potrebu uvalenia väzby zdôvodňovala závažnosťou spáchaných trestných činov i obavami, že by obvinená mohla zničiť niektoré dôkazy.

Pak Kun-hje sa tak stala v poradí treťou juhokórejskou hlavou štátu, na ktorú bol vydaný zatykač. Juhokórejský parlament odhlasoval dočasné odvolanie prezidentky vlani 9. decembra. O definitívnom odvolaní Pak Kun-hje z funkcie rozhodol 10. marca osemčlenný senát ústavného súdu.

Nové voľby budú do 60 dní

K jej odvolaniu došlo na základe obvinení, že sa spolčila so svojou dlhoročnou dôverníčkou Čche Son-sil v záujme vylákania peňazí od najväčších spoločností krajiny. Pak Kun-hje mala pritom svojej dôverníčke protizákonne dovoliť z ústrania manipulovať vládnymi záležitosťami.

Nové prezidentské voľby sa musia konať do 60 dní od zosadenia prezidenta, pričom sa predpokladá, že sa tak stane 9. mája.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pak Kun-Hje