Pápež v máji vyhlási za svätých dvoch pastierikov z Fatimy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pápež František
Pápež František. Foto: archívne, SITA/AP

VATIKÁN 22. apríla (WebNoviny.sk) – Pápež František oznámil, že 13. mája vyhlási za svätých dvoch „pastierikov“ z portugalskej Fatimy, ktorým sa tam údajne pred 100 rokmi zjavila Panna Mária. Rozhodnutie sa týka súrodencov Františka (1908-1919) a Hyacinty (1910-1920) Martových, teda dvoch z troch tzv. fatimských detí.

Obrad svätorečenia sa uskutoční 13. mája počas Františkovej návštevy vo Fatime. Termín kanonizácie potvrdil dnes samotný pápež počas stretnutia s kardinálmi vo Vatikáne. Hlava katolíckej cirkvi už v marci odsúhlasila vyhlásenie dekrétu potvrdzujúceho zázrak uskutočnený na príhovor Františka a Hyacinty.

Na dvojdňovú návštevu Fatimy, jedného z najznámejších katolíckych pútnických miest na svete, pricestuje František 12. mája, pri príležitosti 100. výročia údajných zjavení.

Súrodenci František (Francisco Marto) a Hyacinta (Jacinta Martová) zomreli niekoľko rokov po údajných zjaveniach. V roku 2000 ich blahorečil (čo je predstupeň svätorečenia) vtedajší pápež Ján Pavol II., ktorý pri tejto príležitosti Fatimu osobne navštívil. Tretie z fatimských detí – neskoršia karmelitánska rehoľníčka Lúcia Dos Santos – zomrelo v roku 2005. V prípade Lúcie však nebol ukončený ešte ani proces blahorečenia.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Pavol II.Panna MáriaPápež FrantišekPápež Ján Pavol II.