Lenin je väčšinou Rusov vnímaný pozitívne. Väčšina ho však chce radšej pochovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: ilustračné, SITA/AP

MOSKVA 23. apríla (WebNoviny.sk) – Omnoho viac Rusov má pozitívny pohľad na vodcu boľševickej revolúcie Vladimira Lenina, než tomu bolo pred desiatimi rokmi. Vyplýva to z výsledkov najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnila agentúra Levada 31. marca až 3. apríla na vzorke 1600 dospelých respondentov po celej krajine. Informovala o tom stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

Výsledky prieskumu, ktoré agentúra zverejnila v stredu, ukázali, že 56 percent Rusov sa domnieva, že Lenin zohral pozitívnu rolu v dejinách ich krajiny, zatiaľ čo 22 percent vníma jeho pôsobenie negatívne. V roku 2006 sa jeho pozitívne zhodnotenie pohybovalo na úrovni 40 percent, kým Lenina za negatívnu postavu označilo 36 percent ľudí.

Mauzóleum chcú zmeniť na múzeum

Tento rok uplynie 100 rokov od boľševickej revolúcie v Rusku, po ktorej nasledoval v roku 1922 vznik Sovietskeho zväzu. ZSSR sa rozpadol v roku 1991, pripomína RFE/RL.

Väčšina Rusov súhlasí s návrhom, že balzamované telo Lenina by malo byť pochované. V prieskume, ktorý uskutočnilo Výskumné stredisko verejnej mienky (VTsIOM), túto možnosť podporilo 63 percent respondentov, informovala vo štvrtok agentúra TASS.

Skupina zákonodarcov vo štvrtok predložila v dolnej komore ruského parlamentu – Štátnej dume – návrh zákona, na základe ktorého by bolo možné Leninovo telo odstrániť z mauzólea na Červenom námestí v Moskve. Navrhovatelia danej legislatívy tvrdia, že mauzóleum by sa malo zmeniť na múzeum venované Leninovmu životu.

Lenin si želal byť pochovaný

S predmetným návrhom prišli štyria členovia vládnucej strany Jednotné Rusko a dvaja poslanci z prokremeľskej Liberálno-demokratickej strany Ruska (LDPR), dopĺňa agentúra Reuters. Títo politici sa pritom odvolávali na podobné prieskumy verejnej mienky, ktoré ukázali, že väčšine občanov Lenin v srdci Moskvy prekáža.

Predchádzajúce pokusy o zrušenie alebo premiestnenie Leninovho mauzólea stroskotali na varovaniach, že takýto krok rozdelí ruskú spoločnosť. Predložený legislatívny návrh nevyžaduje okamžité riešenie tejto otázky, odstraňuje však právne prekážky na Leninovo pochovanie, ak úrady rozhodnú, že pre to nastal správny čas.

Komunistická strana Sovietskeho zväzu (KSSZ), ktorá vládla v krajine do rozpadu ZSSR v roku 1991, varovala, že podobný krok by mohol viesť k masovým nepokojom. Lenin, vodca boľševickej revolúcie z roku 1917, zomrel v roku 1924 a želal si byť pochovaný po boku svojej matky na cintoríne Volkovo v Petrohrade.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vladimir Iľjič Lenin