Americký protiraketový systém THAAD v Kórei je už schopný prevádzky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
THAAD

SOUL 2. mája (WebNoviny.sk) – Protiraketový systém THAAD, ktorý minulý týždeň Spojené štáty rozmiestnili v Južnej Kórei, je už schopný prevádzky. Uviedol to v utorok podľa agentúry DPA hovorca amerických síl v Kórei Rob Manning.

„Americké sily v Kórei (USFK) potvrdzujú, že obranný raketový systém THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) je funkčný a schopný zachytiť severokórejské rakety a brániť (Južnú Kóreu),“ uviedol Manning.

Informáciu potvrdilo aj juhokórejské ministerstvo obrany, ktorého hovorca povedal, že protiraketový systém je schopný „rýchlo reagovať“ na hrozbu zo strany Severnej Kórey.

Spojené štáty začali s rozmiestňovaním systému THAAD v Južnej Kórei len minulý týždeň. Stalo sa tak napriek protestom miestnych obyvateľov i námietkam Číny.

Americký systém THAAD je schopný likvidovať balistické rakety krátkeho a stredného doletu. Jeho úlohou má byť posilnenie obrany pred možnou severokórejskou raketovou hrozbou.

Na inštalácii systému v Južnej Kórei sa Washington a Soul dohodli vlani v júli. Ako vhodná lokalita bola vybraná poľnohospodárska oblasť Songdžu na juhovýchode krajiny. Mnohí tamojší obyvatelia sa však obávajú, že systém pre nich predstavuje potenciálne zdravotné a environmentálne riziko.

Prvé súčasti systému boli do Južnej Kórey dovezené ešte začiatkom marca. Americká armáda ubezpečuje, že má výlučne obranný charakter a nepredstavuje žiadnu hrozbu pre okolité krajiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať