V Lidl lese pribudne ďalších 185 000 stromčekov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

Diskontný reťazec pomáha zalesňovať kalamitou zničené lesné porasty od roku 2012.

BRATISLAVA 4. mája 2017 ( WBN/PR ) – V tatranských lesoch pribudne onedlho 185 000 nových stromčekov, taký je totiž výsledok ďalšej etapy projektu spoločnosti Lidl „Voda pre stromy“. Vďaka podpore zákazníkov sa podarilo vyčleniť prostriedky na 172 863 sadeničiek, diskontný reťazec toto číslo následne zaokrúhlil.

V Lidl lese, ktorý sa rozprestiera vo Vysokých i Nízkych Tatrách, bude čoskoro rásť už 685 000 stromov na ploche väčšej ako 280 hektárov, čo je viac ako 400 futbalových ihrísk. Pre zaujímavosť, jeden hektár lesa môže ročne vyprodukovať až 30 ton kyslíka, čo predstavuje spotrebu približne 130 ľudí. Na základe svojej rozlohy by Lidl les mohol v budúcnosti poskytovať kyslík pre viac ako 36 000 ľudí, teda jedno stredne veľké slovenské mesto.

„Starostlivosť o životné prostredie je dôležitou súčasťou nášho každodenného uvažovania. Berieme naň ohľad pri stavbe či rekonštrukcii našich logistických centier a predajní, v maximálnej miere využívame energiu z obnoviteľných zdrojov a snažíme sa tiež znižovať našu uhlíkovú stopu,“ povedal Matúš Gála, generálny riaditeľ spoločnosti Lidl Slovenská republika, a dodal: „Vysádzanie stromčekov v Lidl lese je pre nás a našich zákazníkov mimoriadne dôležité. Tatry sú našim národným symbolom a všetci chceme, aby ich naše deti poznali v ich plnej kráse. Projekt ´Voda pre stromy´ bude mať úžitok pre mnoho generácií. Ďakujem našim zákazníkom za ich podporu.“

Lidl podporuje zalesňovanie Tatier už od roku 2012 prostredníctvom projektu „Voda pre stromy“. Zapojiť sa do obnovy slovenského prírodného pokladu môže každý zákazník zakúpením 1,5 l minerálnej vody Saguaro. Za každú predanú minerálku spomenutej privátnej značky vyčlení obchodný reťazec jeden cent na kúpu a výsadbu stromčekov.

Lidl však nezostáva iba pri daroch, ale do obnovy slovenských lesov sa aj aktívne zapája. Každý rok vysádza viac ako šesť desiatok jeho zamestnancov stromčeky priamo na tatranských svahoch. Aktuálna výsadba je plánovaná na prvú polovicu mája v Národnom parku Nízke Tatry. Jej súčasťou bude pokus o prekonanie slovenského rekordu v počte vysadených stromčekov za jeden deň, ktorý má aktuálnu hodnotu 7000 a jeho držiteľom je práve Lidl z predošlého roka.

Projekt Voda pre stromy je príkladom úspešnej spolupráce štátneho podniku a súkromného sektoru. Nemá pre slovenské lesy iba materiálny prínos. Dôležité je najmä zapojenie verejnosti do odstraňovaní následkov vyčínania prírodných živlov,“ povedal generálny riaditeľ podniku LESY Slovenskej republiky Marian Staník.

Aktuálne informácie o projekte je možné nájsť na internetovej stránke www.lidl.sk či na oficiálnom facebookovom profile spoločnosti Lidl www.facebook.com/lidlslovensko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marian Staník
Firmy a inštitúcie Lidl