Aktualizované: Macron podľa odhadov porazil Le Penovú, bude najmladším prezidentom v histórii Francúzska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron . Foto: archívne, SITA/AP
  • aktualizované 7. mája o 20:24

PARÍŽ 7. mája (WebNoviny.sk) – Centrista Emmanuel Macron sa so ziskom 65 percent stal dnes víťazom druhého, rozhodujúceho kola prezidentských volieb vo Francúzsku. Jeho rivalku, nacionalistku Marine Le Penovú, podporilo 35 percent voličov. Vyplýva to z prvých odhadov po uzavretí volebných miestností, informovali agentúry AP a DPA.

Volebná účasť 65 percent

Volebná účasť na druhom kole francúzskych prezidentských volieb o 17.00 h dosiahla 65 percent. Ide o štyri percentá nižšiu účasť ako v rovnakom čase počas prvého kola volieb. Celkovo hlasovalo približne 47 miliónov Francúzov.

Volebné miestnosti boli otvorené od 08.00 h do 19.00 h, vo veľkých mestách ešte o hodinu dlhšie. Občania mohli svoj hlasovací lístok odovzdať v 66.546 volebných miestnostiach.

V rozhodujúcom kole volieb proti sebe stáli exminister hospodárstva a niekdajší člen vládnej Socialistickej strany (PS) Emmanuel Macron (39) a europoslankyňa a kandidátka Národného frontu (FN) Marine Le Penová (48).

Macron bude najmladším prezidentom v histórii Francúzska. Dosiaľ bol rekordérom Valéry Giscard d’Estaing, ktorý mal pri nástupe do funkcie 48 rokov. Francúzi si tentoraz zvolili 25. prezidenta v poradí. Celkovo ide len o ôsmu priamo volenú hlavu štátu vo francúzskej histórii, keďže do 60. rokov 20. storočia bol prezident volený nepriamo.

Voľby pútajú svetovú pozornosť vzhľadom na rozsiahle právomoci francúzskej hlavy štátu. Nový prezident nastúpi do úradu v čase, keď sa intenzívne debatuje o reforme Európskej únie, z ktorej odchádza Spojené kráľovstvo a Európa čelí migračnej kríze a množiacim sa teroristickým útokom.

Ako odvolili Macron a Le Penová

Macron spolu so svojou manželkou Brigitte odvolili v mestečku Touquet. Predtým, ako vošiel do volebnej miestnosti, si Macron podával ruky so svojimi stúpencami.

Le Penová volila v obci Henin-Beaumont. Členovia feministického hnutia tam niekoľko hodín predtým na protest proti kandidátke krajne pravicového Národného frontu (FN) vyvesili z kostola veľký transparent. Polícia aktivistov ihneď zadržala.

Svoj hlas odovzdal aj dosluhujúci socialistický prezident Francois Hollande, a to v meste Tulle. Ako poznamenala agentúra AP, Hollande – najnepopulárnejší prezident v moderných dejinách krajiny – sa už vlani rozhodol, že sa nebude opäť uchádzať o post hlavy štátu. Vyzval ale voličov, aby odmietli Penovú a podporili Macrona.

Prvý program nového prezidenta

Prvým oficiálnym podujatím, na ktorom sa zúčastní víťaz druhého kola volieb, budú v pondelok 8. mája oslavy výročia konca druhej svetovej vojny.

Víťaz volieb sa na ňom zúčastní spoločne s terajším prezidentom Francoisom Hollandom a jeho predchodcom Nicolasom Sarkozym, informoval denník Le Figaro.

Prvé kolo prezidentských volieb sa vo Francúzsku konalo 23. apríla. Spomedzi 11 kandidátov do druhého kola postúpili Macron s 24,1 percentami a Le Penová, ktorú volilo 21,3 percenta voličov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Emmanuel MacronFrançois HollandeMarine Le Penová