Aktualizované: Fico verí, že voľba francúzskych občanov je dobrou správou pre budúcnosť EÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Slovenský premiér Robert Fico. Foto: archívne, SITA/Vladimir Tepecs.
  • aktualizované 8. mája 10:33

BRATISLAVA 8. mája (WebNoviny.sk) – Francúzski občania si vybrali v slobodných voľbách prezidenta a toto rozhodnutie treba rešpektovať, uviedol v reakcii na výsledky druhého kola prezidentských volieb vo Francúzsku premiér Robert Fico na sociálnej sieti.

„Verím, že táto voľba je dobrou správou pre budúcnosť Európskej únie a umožní hľadať členským štátom cestu k sebe, nie od seba. V čase po brexite potrebuje Európa stabilitu a konštruktívnu spoluprácu, a úloha Francúzska je v tejto oblasti nezastupiteľná,“ uviedol Fico. Ako ďalej informovala jeho hovorkyňa Beatrice Szaboová, predseda vlády zároveň Emmanuelovi Macronovi poslal telegram, v ktorom mu zablahoželal k zvoleniu do funkcie prezidenta Francúzskej republiky.

Aj ďalší slovenskí politici veria, že zvolenie Emmanuela Macrona znamená dobrú správu pre Európsku úniu. Koaličná strana Most-Híd uviedla, že posledné voľby v Rakúsku, Holandsku aj vo Francúzsku sú snáď nádejou, že Európa sa pomaly vracia k zdravému rozumu, a že hlas zodpovednosti zvíťazí. „Hlas rozumu premohol umelo živený strach a nenávisť, voliči dali zelenú aj spoločnému európskemu projektu,“ napísala strana a zároveň novozvolenému francúzskemu prezidentovi zaželala dostatočnú podporu v parlamente pre zavedenie reformných krokov.

Podľa predsedu parlamentu Andreja Danka Francúzsko v nedeľu ukázalo, ako zastaviť ľudí, ktorí v politike iba kritizujú a ponúkajú len konflikt a sebecké riešenia. Víťazstvo Macrona je podľa Danka novou nádejou na potrebné zjednotenie Európskej únie. Ako dodal, voľba francúzskeho ľudu je lepšou cestou nielen pre nich, ale aj pre celú Európsku úniu.

Macronovi blahoželá aj opozícia

„Blahoželám Emmanuelovi Macronovi k zvoleniu za francúzskeho prezidenta. Najprv sa mu smiali, potom na neho útočili, a nakoniec vyhral. Má pred sebou ťažkú úlohu – presvedčiť Francúzov, že sa musia vydať cestou zmien a pritom nestratiť svoje základné hodnoty,“ napísal nezaradený poslanec Miroslav Beblavý na Facebooku.

Podľa Veroniky Remišovej (OĽaNO-NOVA) neexistovala vo Francúzsku ideálna voľba, no Macron je podľa nej pre budúcnosť EÚ, a teda aj Slovenska, lepšia voľba. „Racionalizmus a hlas rozumu má predsa len vo Francúzsku dlhú tradíciu, pretože riešenia, ktoré ponúkala Marine Le Pen, ako napríklad návrat k národnej mene, referendum o vystúpení z EÚ, ekonomický protekcionizmus, vystúpenie z NATO, by Francúzsku len škodili, no čo je horšie, pravdepodobne by viedli k postupnému rozpadu EÚ a možnej hospodárskej kríze s negatívnym dopadom aj na Slovensko,“ odôvodnila Remišová.

Zároveň Macronovi zaželala veľa úspechov pri spravovaní Francúzska, ktoré čelí mnohým hrozbám – od terorizmu, cez nezamestnanosť až po ekonomickú stagnáciu.

Štefanec hovorí o porážke nenávisti

Europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP) Macronovu výhru označil za dobrú správu pre Francúzsko aj pre Európsku úniu. „Ide o ďalšiu porážku populizmu, nenávisti a ekonomického amaterizmu, ktorý je silne zastúpený aj v našom parlamente. Európa potrebuje pozitívny reštart a ten je možný urobiť len s rozumnými politikmi na čele sebavedomých národov,“ napísal poslanec Európskeho parlamentu.

Podľa podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča jasne uprednostnilo Európu pred nacionalizmom a rozum pred demagógiou. „Verím, že vlna extrémizmu v Európe sa dnes zastavila a spoločne začíname novú etapu európskej spolupráce,“ uviedol eurokomisár.

Prezident Andrej Kiska tiež blahoželal Macronovi v mene občanov Slovenskej republiky, ako aj v mene svojom k zvoleniu za prezidenta Francúzskej republiky. Zároveň dodal, že sa teším na budúcu spoluprácu a je pripravený spolu s novým prezidentom podporovať prehlbovanie vynikajúcich a intenzívnych slovensko-francúzskych vzťahov.

Centrista Emmanuel Macron sa so ziskom vyše 65 percent stal víťazom druhého, rozhodujúceho kola prezidentských volieb vo Francúzsku. Jeho rivalku, nacionalistku Marine Le Pen, podporilo menej ako 35 percent voličov.

 

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaEmmanuel MacronIvan ŠtefanecMarine Le PenováMiroslav BeblavýRobert Fico