Pri americkom nálete v Afganistane zahynul miestny vodca Islamského štátu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Afganistan
Foto: ilustračné, SITA/AP

KÁBUL 8. mája (WebNoviny.sk) – Vodca extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Afganistane prišiel o život počas spoločnej operácie afganských a amerických špeciálnych jednotiek. Potvrdili to v nedeľu americká armáda aj afganská vláda, informovala agentúra Reuters.

Šéf Islamského štátu v Afganistane Abdal Hasíb zahynul 27. apríla počas operácie vo východnej provincii Nangarhár. Spolu s ním bolo zabitých aj viacero ďalších popredných predstaviteľov a 35 bojovníkov tejto organizácie.

Abdal Hasíb stál na čele afganskej regionálnej odnože IS od minulého roku, keď jeho predchodca Háfiz Saíd Chán prišiel o život pri nálete amerického bezpilotného lietadla. Predpokladá sa, že Hasíb stál za viacerými väčšími teroristickými akciami v Afganistane z posledných mesiacov vrátane útoku na vojenskú nemocnicu v Kábule z 8. marca, pri ktorom zahynuli desiatky zdravotníkov a pacientov.

Správy o možnom zabití šéfa IS v Afganistane sa objavili už koncom apríla, avšak až v nedeľu boli oficiálne potvrdené. Podľa veliteľa amerických síl v krajine Johna Nicholsona je Hasíbovo usmrtenie dôležitým krokom v boji proti regionálnej odnoži IS, ktorej porážka je jednou z hlavných priorít USA v Afganistane.

Skupina pôsobí v Afganistane od roku 2015. Okrem amerických a afganských vládnych síl zvádza boje aj s tradičným povstaleckým hnutím Taliban.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát