Mrazy spôsobili pokles úrody hrozna, vinári očakávajú tento rok drahšie vína

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Víno
Foto: ilustračné, www.istockphoto.com

BRATISLAVA 9. mája (WebNoviny.sk) – Spoločnosť Villa Vino Rača očakáva pre jarné aprílové mrazy pokles úrody vo viniciach o 60 %.

„Najmenej škôd sme zaznamenali v odrode Frankovka. Najviac poškodené boli odrody Rizling, Müller Thurgau a Irsai Oliver,“ dodal na stretnutí s novinármi generálny riaditeľ Villa Vino Rača Ján Krampl.

Podľa neho slabšia úroda hrozna bude mať za následok vyššie ceny vín. „Premenené na drobné – nižšia úroda, hrozno pôjde hore, no a zrejme budú drahšie aj vína. Myslíme si však, že tento rok prinesie kvalitné vína,“ podotkol Krampl.

Firma vyčíslila po jarných mrazoch škody v objeme zhruba 70 tisíc eur. Škody sa bude vinársky podnik snažiť získať od štátu. „Veď prednedávnom vystúpil pán predseda vlády a povedal, že nás nenechá v štichu,“ konštatoval Krampl.

Akciová Villa Vino Rača sa zaoberá výrobou vín. Ťažiskom produkcie spoločnosti, ktorá sa rozsahom výroby zaraďuje medzi stredné vinárske firmy, sú akostné odrodové biele a červené vína a podľa podmienok a kvality konkrétneho ročníka aj vína s prívlastkom. V súčasnosti spoločnosť hospodári na 27 hektároch vinohradov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať