Polícia odviedla pri dolapení muža, ktorý zneužil školáčku, veľmi dobrú a rýchlu prácu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Polícia
Foto: ilustračné, SITA/Prezídium Policajného zboru SR

BRATISLAVA 9. mája (WebNoviny.sk) – Policajti na Orave v uplynulých dňoch odviedli „veľmi dobrú a rýchlu prácu pri pátraní po neznámom mužovi, ktorý sexuálne zneužil maloletú školáčku, výsledkom ktorej bolo zadržanie z tohto skutku podozrivého 35-ročného Mareka z Tvrdošína“, uvádza sa v tlačovej správe Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.

Policajný vyšetrovateľ podozrivého 35-ročného Mareka obvinil zo zločinu sexuálneho násilia a podal návrh na jeho vzatie do väzby, ktorý súd akceptoval. Obvinenému mužovi v prípade preukázania viny hrozí trest odňatia slobody na sedem až 15 rokov, informuje polícia v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytla žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

 

Zlyhanie jednotlivca

Prácu oravských policajtov zatienila skutočnosť, že kolega obsluhujúci linku 158, na ktorú sa maloletá školáčka obrátila, neadekvátne vyhodnotil jej oznámenie. Konanie policajta, obsluhujúceho tiesňovú linku 158 z Krajského riaditeľstva PZ v Žiline, ktorý neprikladal náležitý význam oznámeniu školáčky z Oravy, bolo nesprávne a bude za svoje neprofesionálne správanie niesť zodpovednosť. Nadriadený už začal vo vzťahu k policajtovi disciplinárne konanie vo veci zníženia služobného platu a bude prevedený na referenta hliadkovej služby,“ uvádza sa v stanovisku k prípadu. Polícia podotýka, „že ide o individuálne zlyhanie jednotlivca, nie celej polície“.

Poslanec za hnutie OĽaNO-NOVA Richard Vašečka dnes informoval, že zozbieral podpisy na zvolanie mimoriadneho Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Na výbore sa chce zaoberať konaním operátora, ktorý neadekvátne vyhodnotil telefonické oznámenie od zneužitej školáčky. Chce požiadať ministra vnútra Robert Kaliňáka a prezidenta policajného zboru Tibor Gašpara o informácie o vyvodení dôsledkov voči tomuto operátori, a tiež žiada doplniť informácie aj o prijatých opatreniach, aby sa takéto zlyhanie už neopakovalo.

Podľa polície zlyhanie policajta na linke 158 odpútava pozornosť verejnosti od skutočného aktéra tohto zločinu. „Je nespochybniteľný fakt, že policajti na Orave vyvinuli úsilie a veľmi dobrú prácu pri pátraní po podozrivom mužovi, pri zhromažďovaní dôkazov a informácií, a v priebehu niekoľkých hodín muža podozrivého z tohto zločinu zadržali, obvinili a podali návrh na jeho vzatie do väzby,“ tvrdí polícia.

Volanie bolo nezrozumiteľné

Ako sa ďalej uvádza v stanovisku polície k prípadu na Orave, s „volaniami detí, či nezrozumiteľnými volaniami sa na tiesňovej linke 158 policajti stretávajú pomerne často. Štatistiku takýchto volaní polícia nevedie“. Ako príklad falošných volaní polícia v stanovisku uviedla niekoľko prípadov volania detí na linku 158 na Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Žiline. Nezrozumiteľné volanie dieťaťa prijal policajt na linke 158 v stredu 3. mája večer. Policajt obratom na telefónne číslo volal, ohlásila sa žena, matka dieťaťa, ktorá sa ospravedlnila, že dieťa sa hralo s telefónom a vytočilo tiesňovú linku.

Mimochodom išlo o volanie, ktoré bolo prijaté v ten istý deň a pol hodinu predtým, keď malo dôjsť k udalosti s maloletou školáčkou na Orave a ktoré prijal a vyhodnotil ten istý policajt,“ konštatuje sa v stanovisku. Ďalšie volanie dieťaťa prijali na tiesňovej linke 158 v nedeľu 7. mája večer. Maloletý chlapec z Tvrdošína oznámil, že videl ako nejakí muži unášajú dieťa, nikto netušil, ako sa celá udalosť napokon vyvinie. Operačný dôstojník na miesto okamžite vyslal policajné hliadky, od ktorých získaval informácie, tieto vyhodnocoval a usmerňoval policajtov v teréne, pričom sa ukázalo, že nešlo o únos, ale o incident medzi mužmi, ktorí sa navzájom poznali a prepravovali sa v jednom vozidle s maloletým dieťaťom.

Aby v budúcnosti k zlyhaniam na linke 158 nedochádzalo prijal riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline opatrenia. Podľa nich sú napríklad všetci policajti obsluhujúci tiesňovú linku 158 pred začiatkom služby oboznámení, ako správne vyhodnocovať nezrozumiteľné volania a ako v ich prípade postupovať. Zároveň sú pripravené periodické školenia policajtov obsluhujúcich tiesňovú linku 158, na ktorých sa zúčastnia aj policajní psychológovia.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Richard Vašečka
Firmy a inštitúcie PZ Policajný zbor SR