Dobrovoľníci vyzbierali na čínskej strane Mount Everestu štyri tony odpadu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mount Everest
Vrecia s odpadkami, ktoré vyzbierali na čínskej strane Mount Everestu. Foto: Awang Zhaxi/Xinhua via AP

PEKING 11. mája (WebNoviny.sk) – Čínski dobrovoľníci vyzbierali počas prvých piatich dní upratovacej akcie štyri tony odpadkov zo severnej strany Mount Everestu, najvyššej hory sveta. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na tamojšie štátne médiá.

Miestna vláda v regióne Tibet v snahe o nájdenie udržateľnejšieho riešenia zriadila stanice na triedenie, recykláciu a rozklad odpadu, ktorý obsahuje konzervy, plastové tašky, použité kyslíkové bomby a iné horolezecké vybavenie.

Deväťdňová akcia, ktorá sa začala v sobotu, sa zameriava na horolezecké trasy a miesta táborenia v nadmorskej výške 5200 až 6500 metrov.

Everest sa nachádza na čínsko-nepálskych štátnych hraniciach. Severnú časť hory v Číne každoročne navštívi približne 60 000 horolezcov a horských vodcov. Everest je v Číne známy pod názvom Čumulangma.

Na nepálskej strane začali organizátori horolezeckých výprav počas jarnej sezóny posielať spolu s horolezcami aj objemné vaky na odpadky, ktoré po naplnení vrtuľníky znesú do základného tábora.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať