Británia sa pripravuje na spory s EÚ, pridal sa Davis k ostrejšej slovnej prestrelke

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
David Davis
Britský minister pre brexit David Davis. Foto: SITA/AP.

LONDÝN 15. mája (WebNoviny.sk) – Británia sa pripravuje na spory s Európskou úniou ohľadom štruktúry rozhovorov o svojom odchode z bloku i budúceho postavenia európskeho súdu.

K čoraz ostrejšej slovnej prestrelke, ktorá vypukla ešte pred začiatkom samotných rokovaní, sa v nedeľu pridal britský minister pre brexit David Davis.

Vzťahy medzi Londýnom a Bruselom zhorkli

Minister vo vyjadrení pre televíziu ITV označil pozíciu EÚ, pokiaľ ide o formát rozhovorov, za „nelogickú“ a povedal, že ho „trocha urazili“ tvrdenia, že európske súdy sú lepšie než súdy v Spojenom kráľovstve.

Vzťahy medzi Londýnom a Bruselom v posledných týždňoch zhorkli, keď si obe strany vymedzujú línie pred zložitými rokovaniami o odchode Británie z Únie, ktoré sa majú začať v júni – rok po tom, ako sa väčšina britských voličov v referende vyslovila za tzv. brexit.

Davis hovorí o spore leta

Davis kritizoval pozíciu EÚ, podľa ktorej by ešte pred rozhovormi o budúcich vzťahoch malo dôjsť k pokroku v otázkach práv občanov, hranice medzi Severným Írskom a Írskou republikou a finančného vyrovnania.

„Ako chcete vyriešiť otázku hranice so Severným Írskom a Írskou republikou, keď neviete, aký je náš všeobecný prístup k hraniciam, aká je colná dohoda, aká je dohoda o voľnom obchode, či potrebujete na hranici vyberať clo alebo nie?“ spýtal sa Davis.

„Nemôžete rozhodnúť o jednom bez druhého, je to úplne nelogické… To bude spor tohto leta,“ vyhlásil.

Británia je podľa neho tiež pripravená namietať proti tomu, aby po brexite dohliadal na práva občanov Únie žijúcich v Spojenom kráľovstve Európsky súdny dvor. „Prostou pravdou je, že odchádzame, budeme mimo dosahu európskeho súdu,“ dodal minister.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe David Davis