Putin nechce prezradiť, či bude kandidovať v budúcoročných voľbách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: archívne, SITA/AP

MOSKVA 16. mája (WebNoviny.sk) – Ruský prezident Vladimir Putin odmietol v pondelok verejne vyhlásiť, či sa hodlá uchádzať o ďalšie šesťročné funkčné obdobie vo voľbách novej hlavy štátu, ktoré sa uskutočnila na budúci rok v marci. Na otázku novinára, či už nenadišiel čas oznámiť prípadnú kandidatúru, Putin – na návšteve Pekingu – odvetil „nie“.

Putin je pri moci ako prezident alebo premiér nepretržite od roku 1999. Všeobecne sa však očakáva, že sa na nasledujúcich prezidentských voľbách zúčastní. Jeho obľúbenosť, dominancia na politickej scéne, ako aj kontrola médií a mocenských pák z neho robia horúceho favorita, analyzuje spravodajská stanica Slobodná Európa.

Zákonodarcovia v ruskom parlamente, kde má prevahu prezidentova lojálna strana Jednotné Rusko, sa momentálne usilujú dosiahnuť, aby sa tieto voľby konali o týždeň skôr – 18. marca, teda v deň, keď Rusi oslavujú pripojenie ukrajinského polostrova Krym k svojmu územiu. Kontroverzná anexia predmetnej oblasti sa viaže k roku 2014.

Svoj zámer kandidovať v prezidentských voľbách ohlásil vlani v decembri aj opozičný aktivista Alexej Navaľnyj, avšak úrady mu v tom môžu zabrániť na základe usvedčenia zo sprenevery v kauze Kirovles. Súd v Kirove odsúdil Navaľného na päť rokov väzenia podmienečne, on ale tvrdí, že ide o politicky motivovaný výsledok nariadený Kremľom.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexej NavaľnyjVladimir Putin