Facebook musí vo Francúzsku zaplatiť pokutu za porušenie zákonov o ochrane súkromia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Facebook
Foto: ilustračné, SITA/AP.

PARÍŽ 17. mája (WebNoviny.sk) – Francúzsky nezávislý úrad pre dohľad nad ochranou osobných údajov uložil v utorok spoločnosti Facebook pokutu za porušovanie francúzskych zákonov tým, že sleduje aktivity a využíva osobné údaje 33 miliónov používateľov svojej sociálnej siete, ako aj iných ľudí prezerajúcich si internetové stránky.

Národná komisia pre informatiku a slobody (CNIL) požaduje od Facebooku zaplatiť 150.000 eur, keďže podľa nej nerešpektoval francúzske zákony o ochrane súkromia ani po vlaňajšom formálnom varovaní. Podľa vyhlásenia CNIL spoločnosť na účely cielenej reklamy „masovo zhromažďuje osobné údaje“, a to „bez právneho základu“, zatiaľ čo používatelia proti tomu nemajú ako namietať.

Dozorný orgán vyčíta Facebooku, že zhromažďuje údaje o „politických alebo náboženských názoroch, sexuálnej orientácii“ a iných osobných črtách používateľov sociálnej siete bez toho, aby ich o tom informoval.

Samotný Facebook v reakcii na oznámenie CNIL vyhlásil, že v ostatných rokoch podnikol kroky s cieľom rozptýliť obavy ohľadne ochrany súkromia a „pomôcť ľuďom pochopiť, ako sú informácie využívané na to, aby sa stal Facebook lepším“. Spoločnosť ubezpečila, že „stredobodom všetkého, čo robí, je poskytnúť ľuďom kontrolu nad ich súkromím“.

Facebook neuviedol, či zaplatí pokutu, rozhodnutie CNIL však podľa svojho vyhlásenia berie na vedomie, aj keď s ním „zdvorilo nesúhlasí“. Spoločnosť tiež zostáva „otvorená“ ďalšej spolupráci s týmto francúzskym orgánom.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Facebook