Poľské a španielske stíhačky v Pobaltí vyslali k dvom ruským lietadlám

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Stíhačka F 16
Foto: ilustračné, SITA/AP

VARŠAVA 18. mája (WebNoviny.sk) – Poľské a španielske stíhačky nasadené v rámci hliadkovacej misie NATO v Pobaltí boli vyslané k dvom ruským vojenským lietadlám, ktoré bolo potrebné vizuálne identifikovať. Informovala o tom v stredu veliteľská centrála vzdušných síl NATO (AIRCOM) v nemeckom Ramsteine.

Poľské stíhačky typu F-16 ešte v pondelok vzlietli zo základne v litovskom meste Šiauliai, aby identifikovali ruské prieskumné lietadlo typu Il-20, pohybujúce sa nad medzinárodnými vodami v Baltskom mori.

Iba niečo vyše hodiny predtým podnikli podobnú akciu aj španielske stíhačky F-18 zo základne Ämari v Estónsku, ktoré boli vyslané k ruskému stíhaciemu bombardéru Su-24.

Prieskumné lietadlo zachytené Poliakmi približne 110 kilometrov západne od estónskeho ostrova Hiiumaa malo vypnutý tzv. transpondér, teda rádiové zariadenie umožňujúce identifikáciu stroja.

Smerovalo do ruskej exklávy Kaliningrad, uviedol v stredu pre poľskú agentúru PAP major Marek Kwiatek z armádneho operačného velenia.

Podľa správy AIRCOM-u išlo o prvý takýto zásah poľských letcov, odkedy sa v máji zapojili do uvedenej hliadkovacej misie, zameranej na vzdušný priestor Estónska, Litvy a Lotyšska, ktoré nemajú vlastné stíhačky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy