Mayová chce v prípade volebného víťazstva obmedziť imigráciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Theresa Mayová
Britská premiérka Theresa Mayová. Foto: archívne, SITA/AP

 LONDÝN 18. mája (WebNoviny.sk) – Britská premiérka Theresa Mayová vo štvrtok uviedla, že v prípade víťazstva svojich konzervatívcov v parlamentných voľbách chce obmedziť imigráciu do Británie z členských i nečlenských krajín EÚ.

Mayová pri predstavovaní volebného programu Konzervatívnej strany vyjadrila presvedčenie, že „imigrácia by sa mala kontrolovať a znižovať.“ Podľa agentúry DPA Mayová vysvetlila, že v situácii, keď je prílev prisťahovalcov príliš rýchly a ich počet príliš vysoký, „je ťažké vybudovať súdržnú spoločnosť.“

Prisťahovalectvo na udržateľnej úrovni

Mayová uviedla, že v súčasnosti ročná miera migrácie do Británie predstavovala 273.000 osôb, čo je „príliš vysoké“ číslo. Podľa oficiálnych štatistík vlani do Británie legálne vstúpilo 596.000 osôb a jej územie opustilo 323.000 ľudí.

„Naším cieľom je znížiť prisťahovalectvo na udržateľnú úroveň, čo znamená ročnú migráciu v desiatkach tisíc ľudí, nie v stovkách tisíc, ako sme videli v posledných dvoch desaťročiach,“ vyhlásila Mayová.

Jedna z ústredných tém pred referendom

Prisťahovalectvo bolo jednou z ústredných tém kampane pred vlaňajším referendom o vystúpení Británie z EÚ, v ktorom sa 52 percent voličov vyslovilo pre brexit.

Mayová, ktorá chce obmedziť prisťahovalectvo ľudí z členských štátov EÚ, avizovala, že Británia opustí jednotný trh EÚ, čo súčasne znamená aj ukončenie režimu voľného pohybu pracovnej sily z krajín EÚ. Tento jej plán vyvolal kritiku časti ekonómov – aj vzhľadom na to, že Británia má momentálne najnižšiu mieru nezamestnanosti od roku 1975 – len 4,5 percenta.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Theresa Mayová