Čínske stíhačky sa priblížili k americkému lietadlu nad Východočínskym morom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stíhačky
Foto: ilustračné, SITA/AP

PEKING 19. mája (WebNoviny.sk)- Dve čínske stíhačky sa v stredu nad Východočínskym morom „neprofesionálne“ priblížili k americkému prieskumnému lietadlu, ktoré sa pohybovalo v medzinárodnom vzdušnom priestore. Informovala o tom v piatok agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie amerických vzdušných síl.

Dve čínske viacúčelové stíhacie lietadlá Suchoj Su-30 sa priblížili k americkému lietadlu Boeing WC-135 Constant Phoenix určenému na detekciu rádioaktivity, ktoré v medzinárodnom vzdušnom priestore a v súlade s medzinárodným právom plnilo rutinné úlohy, uviedla hovorkyňa amerických vzdušných síl v Tichomorí podplukovníčka Lori Hodgeová.

Posádka WC-135 opísala priblíženie čínskych stíhačiek ako neprofesionálne „v dôsledku manévrov, ktoré čínski piloti vykonávali, ako aj rýchlosti a vzdialenosti oboch lietadiel“, dodala Hodgeová.

Bližšie informácie o incidente hovorkyňa uviesť odmietla s odôvodnením, že celá záležitosť sa bude riešiť v spolupráci s čínskou stranou prostredníctvom príslušných „diplomatických a vojenských kanálov“.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia