Ľudia sa cez víkend môžu previezť po Bratislave historickým autobusom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Autobus Praga RND
Historický autobus Praga RND na nádvorí Starej radnice pri príležitosti osláv 90. výročia autobusovej dopravy v Bratislave. Bratislava, 19. máj 2017. Foto: SITA/Peter Maďar

BRATISLAVA 20. mája (WebNoviny.sk) – Bratislavčania i návštevníci hlavného mesta SR Bratislavy sa môžu počas víkendu previezť po meste historickým autobusom typu PRAGA RND, ktoré jazdili v Bratislave ako prvé. Jazdy organizujú pri príležitosti osláv 90. výročia autobusovej dopravy v hlavnom meste.

Jazdy sa začínajú pri Starej radnici

Okružné jazdy sa začínajú z nádvoria Starej radnice v sobotu o 14:00, 14:30 a o 15:00, v nedeľu o 11:00, 11:30 a o 12:00. Kapacita vozidla je maximálne dvadsať ľudí. Na brífingu dnes o tom novinárov informovali primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal a generálny riaditeľ Dopravného podniku Bratislava (DPB) Milan Urban.

Pre záujemcov pripravujú počas osláv aj výstavu perokresby autobusov, rôzne historické komponenty z autobusov ako napríklad volant, označovače na cestovné lístky, starý motor autobusu či starý palubný počítač.

Oslavy výročia budú pokračovať aj v sobotu, DPB vypraví v rámci podujatia Noc múzeí a galérií do ulíc Bratislavy tri historické električky, dva trolejbusy a štyri autobusy, ktoré budú jazdiť od 13:00 do 23:30 v tridsaťminútových intervaloch. Všetky cestovné poriadky historického autobusu PRAGA RND, historických vozidiel a Cabriobusu nájdu cestujúci na webovej stránke Dopravného podniku Bratislava www.dpb.sk

DPB má v súčasnosti 449 autobusov

DPB má v súčasnosti vo vozidlovom parku 449 autobusov, dennú výpravu zabezpečuje 370 vozidiel na 89 linkách mestskej a regionálnej dopravy. V súčasnej dobe má najdlhšiu trasu autobusová linka číslo 92, ktorá jazdí zo zastávky Vozovňa Petržalka cez Volkswagen až do Devínskej Novej Vsi na Opletalovu.

Dĺžka celej trasy tam a späť je cca vyše 60 kilometorov. Najkratšia je autobusová linka číslo 27, ktorá obsluhuje ťažšie dostupnú oblasť sídliska v Dúbravke, trasa tam a späť je necelých šesť kilometrov.

Počas jedného pracovného dňa vypraví do terénu dopravný podnik 570 vozidiel. Tieto dopravné prostriedky vykonajú denne približne 12-tisíc spojov, bratislavská MHD za deň prepraví približne 700-tisíc cestujúcich. Za jeden pracovný deň prejdú vozidlá DPB približne 125-tisíc kilometrov. DPB má okrem autobusov vo svojom vozidlovom parku aj 142 trolejbusov a 196 električiek. Najsilnejšia je podľa podniku autobusová doprava, ktorá sa vlani na odjazdených výkonoch podieľala 66 percentami.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivo Nesrovnal