Alergikom skomplikuje život nastupujúca peľová sezóna tráv

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alergia
Medzi hlavné príznaky alergie patrí nádcha, upchatý nos, svrbenie či opuch očí. Foto. ilustračné, Thinkstock

BANSKÁ BYSTRICA 20. mája (WebNoviny.sk) – Peľ tráv z čeľade lipnicovitých bude v najbližších dvoch mesiacoch patriť medzi najvýznamnejší alergén, ktorý dokáže spôsobiť nemalé ťažkosti ľuďom alergickým na peľ rastlín a drevín. „Pokles denných hladín peľu bude ovplyvňovaný najmä zrážkovou činnosťou,“ doplnila pre agentúru SITA hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravia (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Peľová sezóna brezy je v závere

V uplynulom týždni na celom Slovensku dominoval peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých – jedle, smreka, borovice a peľ dubov. Peľová sezóna brezy je v závere a jej peľ sa vyskytoval v ovzduší už len ojedinele a aj to vo veľmi nízkych denných koncentráciách.

Svojím vrcholom prešla už aj peľová sezóna ihličnanov. Denné koncentrácie ich peľu poklesnú a s nimi zmiznú aj žlté povlaky z našich parapetov či okrajov mlák. Zvýšili sa však denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých, ale dosahovali zatiaľ nízke koncentrácie, teda hladiny, ktoré zatiaľ neboli alergologicky významné.

Štartuje peľová sezóna tráv

Najvyššie denné koncentrácie peľu v ovzduší v uplynulom týždni boli namerané v nedeľu v Banskej Bystrici a Žiline. Najkritickejšia peľová situácia bola 14. mája v Banskej Bystrici, keď celková denná koncentrácia peľu v ovzduší dosiahla 655 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu, pričom dominoval peľ borovicových drevín. Dosť peľu bolo aj v ovzduší Žiliny a okolia.

„Pribudol peľ pŕhľavovitých rastlín a výraznejšie štartuje peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých. Okrem peľu už uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval aj peľ duba, buka, javora, platanu, jaseňa, pagaštanu, orecha, bazy, skorocelu a štiavu. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodom Cladospórium,“ uviedla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby na Slovensku.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia