Deviataci v základných školách budú mať viac hodín dejepisu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: ilustračné, SITA/Marko Erd.

BRATISLAVA 20. mája (WebNoviny.sk) – Žiaci 9. ročníkov základných škôl budú mať od školského roka 2017/2018 každý týždeň o jednu vyučovaciu hodinu dejepisu viac.

Doteraz dve hodiny dejepisu týždenne

Rozhodlo o tom ministerstvo školstva, ktoré schválilo dodatok k Štátnemu vzdelávaciemu programu a Rámcovému učebnému plánu vo vzdelávacej oblasti Človek a spoločnosť. Agentúru SITA o tom informoval komunikačný odbor ministerstva školstva.

Kým doteraz mali deviataci dve hodiny dejepisu týždenne, od nového školského roka si budú prehlbovať učivo na troch vyučovacích hodinách. Na posilnenie tohto predmetu využijú školy jednu hodinu z disponibilných hodín pri tvorbe školského vzdelávacieho programu.

Rozvíjanie kritického myslenia

V súčasnej spoločenskej situácii je posilnenie výučby dejepisu krokom, ktorý má za cieľ vytvoriť priestor na rozvíjanie kritického myslenia u mladých ľudí, predovšetkým formou diskusií.

„V spoločnosti sme svedkom nárastu extrémistických nálad, preto je potrebné vytvoriť priestor na diskusiu o tom, aké nepriaznivé dôsledky má extrémizmus a to sa dá ukázať práve širšou znalosťou dejín. Školy budú mať teraz viac možností napríklad na organizovanie diskusií na tieto témy či na návštevu tematických múzeí a podobne,“ povedal minister školstva Peter Plavčan.

Snahou ministerstva školstva je teda to, aby vďaka zvýšenej hodinovej dotácii mali učitelia dejepisu priestor na prebratie dôležitého učiva do hĺbky.

Kľúčové je tiež, aby žiakov upozornili na historicko-spoločenské súvislosti, dopad histórie na súčasnosť a poukázali aj na to, že dejepis sa dá učiť zaujímavo s využitím doplnkových materiálov, modernej techniky, exkurzií, historických prameňov či diskusií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Plavčan
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR