Na Slovensku už pracuje vyše 40-tisíc cudzincov, najpočetnejšie zastúpenie majú Rumuni

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robotníci
Foto: ilustračné, SITA/Richard Nemec

BRATISLAVA 22. mája (WebNoviny.sk) – Ku koncu apríla tohto roka pracovalo na Slovensku 40,2 tisíca cudzincov. V porovnaní s koncom apríla minulého roka ide o nárast o 11,8 tisíca osôb. Najpočetnejšie zastúpenie na slovenskom pracovnom trhu majú občania Rumunska.

Tých ku koncu minulého mesiaca na Slovensku pracovalo 8 tisíc, čo je medziročne viac o 1,1 tisíca osôb. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Na druhej priečke sú občania Srbska, ktorých prišlo za prácou na Slovensko 6,2 tisíca. Medziročne tak počet občanov Srbska pracujúcich na Slovensku stúpol o 4,2 tisíca. Nasleduje Česká republika, ktorá zaznamenala na konci minulého mesiaca 4,4 tisíca svojich občanov pracujúcich na Slovensku, čo je medziročne viac o 804 ľudí.

Takmer každý tretí cudzinec na Slovensku pracoval ku koncu apríla v Bratislave. V piatich okresoch hlavného mesta Slovenska bolo totiž zamestnaných 11,7 tisíca cudzincov. Nasleduje okres Trnava, ktorý koncom minulého mesiaca zaevidoval vyše 7,4 tisíca zamestnaných cudzincov. Úrad práce v Čadci vykázal takmer 1,2 tisíca pracujúcich občanov pochádzajúcich z iných krajín. Naopak, len štyria cudzí štátni príslušníci pracovali v okrese Gelnica.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia