Tripartita podľa strany SaS stratila pôvodný zmysel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Richard Sulík, SaS
Predseda strany SaS Richard Sulík. Foto: archívne, SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 23. mája (WebNoviny.sk) – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyjadruje plné pochopenie so znechutením zamestnávateľov, ktorí sa stali len trpenými štatistami v tripartite a odmietajú v takomto móde pokračovať.

„Tripartita už dávno nie je orgánom, kde sa pre dosiahnutie sociálneho zmieru hľadajú prieniky v záujmoch troch rovnoprávnych partnerov – odborov, zamestnávateľov a vlády,“ uvádza sa v tlačovej správe z predsedníctva SaS.

Tento vzťah poškodzuje ekonomiku

„Premiér Robert Fico dopredu avizuje vývoj minimálnej mzdy, hoci tá by mala vzísť v prvom rade z dohody odborov a zamestnávateľov. Je to jasný dôkaz, že tripartitu v skutočnosti ovláda Smer-SD v koalícii s jemu lojálnou Konfederáciou odborových zborov SR. Na záujmy firiem, živnostníkov sa nehľadí,“ tvrdia liberáli. Strana SaS považuje vzťah medzi súčasnou vládou a KOZ SR za nezdravý.

Podľa liberálov tento vzťah poškodzuje slovenskú ekonomiku a občanov. „Jedna z prvých vecí, ktorú strana SaS urobí, keď bude súčasťou budúcej vlády, bude návrat tripartity k jej pôvodnému zmyslu. K oživeniu normálneho sociálneho dialógu by dopomohol aj vznik alternatívnych odborov,“ dodali predstavitelia SaS.

Rozpútali sa preteky o sociálnu tému

Viceprezident RÚZ Luboš Sirota v nedeľňajšej relácii RTVS O päť minút dvanásť kritizoval pripravovaný sociálny balíček Smeru-SD pre zamestnancov, či povinné trináste platy, ktoré navrhuje SNS. „Rozpútali sa preteky, kto uchopí sociálnu tému,“ povedal. Podľa neho ide o čisto politické debaty, ktoré v sebe nesú veľké riziko.

Nepáči sa mu ani to, že odborári žiadajú zvýšiť minimálnu mzdu zo 435 eur na 492 eur a súčasne premiér Robert Fico na prvomájových oslavách avizoval zámer zvýšiť minimálnu mzdu na rok 2018 tak, aby sa priblížila k 500 eurám. „Toto nie je valorizácia, toto je naslinený prst, ktorý sa pozrie, ako fúka politický vietor,“ odkázal Sirota odborárom. Rokovanie o minimálnej mzde s odborármi preto podľa neho nemá žiadny zmysel.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a SolidaritaVláda SR