V roku 2017 dostalo azyl na Slovensku desať osôb, najviac záujemcov bolo z Afganistanu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 23. mája (WebNoviny.sk) – Ministerstvo vnútra SR v prvej štvrtine roka 2017 udelilo azyl desiatim cudzincom. Ďalším sedemnástim osobám bola na Slovensku poskytnutá doplnková ochrana. Údaje sú platné k 30. aprílu 2017. Na svojej webovej stránke na to upozornilo občianske združenie Liga za ľudské práva.

V prvých štyroch mesiacoch roka požiadalo o azyl 65 cudzincov z 25 krajín. Ministerstvo vnútra spomedzi nich vytypovalo 27 ľudí, ktorým priznalo medzinárodnú ochranu, čo predstavuje takmer 42 percent z celkového počtu. „Podľa nás je to veľmi úspešné číslo a tešíme sa, že ľudia, ktorí potrebujú ochranu, ju aj dostali,“ uviedla v správe Liga za ľudské práva.

Medzi úspešnými žiadateľmi boli šiesti Ukrajinci, piati Líbyjčania, štyria Iračania, traja Afganci, dvaja Kubánci, dvaja Somálčania, dvaja obyvatelia Burundi a jeden Rus, Egypťan a Sýrčan. V priebehu celého roka 2016 o azyl žiadalo 146 cudzincov, udelený bol 167 ľuďom, väčšina z nich oň žiadala z humanitárnych dôvodov.

Poskytnutie azylu a doplnkovej ochrany patrí medzi dve základné formy medzinárodnej ochrany. Slovensko poskytuje doplnkovú ochranu v prípade, že sa žiadateľovi neudelil azyl, avšak sú vážne dôvody domnievať sa, že by bol v prípade návratu do krajiny pôvodu vystavený reálnej hrozbe vážneho bezprávia.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SR