Skupina napojená na Islamský štát sa prihlásila k útoku na koptov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Egypt, útok
Skupina napojená na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS) sa prihlásila k útoku na autobus s koptskými kresťanmi. Foto: Minya Governorate Media office via AP.

KÁHIRA 27. mája (WebNoviny.sk) – K zodpovednosti za útok na autobus s koptskými kresťanmi, ku ktorému došlo v piatok na juhu Egypta, sa v sobotu prihlásila skupina napojená na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS).

Desiatky obetí

IS v sobotu prostredníctvom tlačovej agentúry Amák vo svojom vyhlásení zverejnený na internete informoval, že útok v provincii Minjá si vyžiadal 32 obetí na životoch. Egyptská vláda podľa agentúry DPA uvádza bilanciu 29 obetí.

V reakcii na tento posledný zo série útokov na príslušníkov kresťanskej komunity v Egypte dnes lietadlá egyptskej armády zničili niekoľko objektov „teroristov“ v Líbyi. Stalo sa tak v rámci odvety za piatkový útok.

Egyptská armáda dnes informovala, že „sústredené“ nálety v Líbyi mali za následok „úplné zničenie“ vybraných cieľov vrátane výcvikových centier teroristov zapletených do piatkového útoku v juhoegyptskej provincii Minjá.

Nálety na ciele v Líbyi

Armáda oznámila, že jej lietadlá sa po úspešnom splnení svojej misie vrátili na základne. Bližšie podrobnosti armáda neoznámila.

Štátna televízia však medzičasom informovala, že nálety egyptského letectva na ciele v Líbyi trvajú aj naďalej. Egyptské médiá oznámili, že pri náletoch boli zasiahnuté zariadenia ozbrojenej skupiny napojenej na teroristickú sieť al-Káida nachádzajúce sa v meste Darná na východe Líbye.

V Egypte žije zhruba osem miliónov koptov, ktorí tak tvoria desať percent z celkového počtu obyvateľov krajiny. Odkedy sa v Káhire ujala moci islamistická a neskôr armádou podporovaná vláda, cítia sa kopti obzvlášť ohrození a množia sa správy o útokoch a vyháňaní koptských rodín z ich dedín.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát