Biely dom vychválil vzťah Trumpa a Merkelovej, označil ho ako úplne neuveriteľný

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald Trump, Angela Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vľavo) a americký prezident Donald Trump. Foto: SITA/AP.

WASHINGTON 31. mája (WebNoviny.sk) – Biely dom v utorok chválil vzťah prezidenta Donalda Trumpa a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a označil ho ako „úplne neuveriteľný“.

Vyhlásenie nasledovalo len niekoľko hodín po tom, že americký líder na Twitteri ostro skritizoval Nemecko za jeho obchodnú a obrannú politiku.

„Myslím si, že prezident by svoj vzťah s Merkelovou opísal ako úplne neuveriteľný,“ povedal hovorca Bieleho domu Sean Spicer. „Vychádzajú spolu veľmi dobre. Cíti voči nej veľký rešpekt,“ dodal Spicer.

Vzťahy USA a Nemecka sa dramaticky zmenili

Trump v utorok už skôr označil na Twitteri nemeckú obchodnú politiku a politiku výdavkov na armádu za „veľmi zlé“ pre Spojené štáty.

Trumpovi sa totiž nepáči „obrovský deficit“ obchodnej bilancie USA s Nemeckom a navyše, Nemci podľa neho platia do NATO a na armádu „oveľa menej“, než by mali.

Merkelová krátko pred Trumpovým tvítom znovu vyhlásila, že vzťahy USA a Nemecka sa dramaticky zmenili – reagovala tak na neúspešný summit krajín G7 v sicílskom meste Taormina.

Spicer však vysvetľoval, že prezident Trump vníma Nemecko a Európu zo širšieho pohľadu, ako významných spojencov USA, a víta Merkelovej výzvy adresované Európe, aby hrala väčšiu úlohu vo svojej vlastnej obrane.

„Prezident je presvedčený, že bude veľmi pozitívne, ak Európa zväčší svoju časť bremena (obrany),“ vyhlásil Spicer.

Záväzok USA voči článku 5

Merkelová na utorkovej tlačovej konferencii v Berlíne povedala, že diplomatické vzťahy s USA sú „výnimočne dôležité“, ale nezhody v určitých otázkach znamenajú, že „my v Európe musíme chytiť osud do vlastných rúk“.

Jej vyjadrenia boli podobné ako to po víkendovom summite G7, keď naznačila, že Trumpovo vládnutie úplne prevrátilo tradičné spojenectvo Európy a USA. „Časy, keď sme sa mohli úplne spoľahnúť na iných, sú do určitej miery preč,“ povedala Merkelová.

Avšak veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová uviedla v utorok v rozhovore pre televíziu MSNBC, že „Nemecko nakoniec uvidí, že sme za chrbtami našich spojencov“.

Haleyová dostala otázku týkajúcu sa skutočnosti, že Trump počas zahraničnej cesty v Európe nezopakoval záväzok USA dodržiavať článok 5 zmluvy o Severoatlantickej aliancii, ktorý zaväzuje členské krajiny ku kolektívnej obrane.

Haleyová vyhlásila, že Trumpove výroky boli prehnane kritizované, táto kritika sa zameriavala na drobnosti v jeho vyjadreniach a že nenastala žiadna zmena v záväzku Spojených štátov voči článku 5. „Keby bola zmena v tejto politike, bol by to povedal,“ dodala veľvyslankyňa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováDonald TrumpNikki Haleyová
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy