Rebríček konkurencieschopnosti ovládol Hongkong, Slovensko si výrazne pohoršilo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
PSA Peugeot Citroën, automobilka, práca
Foto: ilustračné, SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 3. júna (WebNoviny.sk) – Slovensko si vlani v konkurencieschopnosti svojho hospodárstva v porovnaní s ostatnými krajinami výrazne pohoršilo. Vyplýva to zo Svetovej ročenky konkurencieschopnosti ekonomík v roku 2017 od švajčiarskeho Inštitútu pre rozvoj manažmentu, na ktorej za slovenskú stranu spolupracovala Nadácia F. A. Hayeka.

Podľa nej sa totiž Slovensko vlani v rebríčku 63 porovnávaných krajín umiestnilo na 51. priečke a medziročne si tak pohoršilo až o 11 miest. V rámci regiónu sme tak hodnotení ako druhá najmenej konkurenčná ekonomika, ktorá je už iba o jednu priečku pred posledným Maďarskom. Rakúsko sa umiestnilo na 25. priečke, Česká republika na 28. mieste a Poľsko bolo 38.

Slovensko si výraznejšie pohoršilo

Ako v tlačovej správe informuje Nadácia F. A. Hayeka, Slovensko si výraznejšie pohoršilo v troch zo štyroch hlavných oblastí. V prípade ekonomickej výkonnosti zostúpilo o 8 priečok a tento rok sa ocitlo na 52. mieste. „Hoci Slovensko má jeden z najvyšších rastov HDP aj podiel vývozu na HDP, ako problém sa začína javiť prílišná závislosť Slovenska na jednom druhu priemyslu. Slovensko nemá dostatočne diverzifikované hospodárstvo, či má relatívne vysokú mieru nezamestnanosti mladých,“ uvádza na margo zverejnených informácií Nadácia F. A. Hayeka.

V prípade efektivity vlády sa Slovensko prepadlo o 13 miest a v tomto roku je na 55. priečke. Aj keď sa stav verejných financií podľa nadácie zlepšil, medzi negatívne vnímané sa zaradila zadlženosť, zhoršenie stavu v oblasti daňovej politiky najmä cez vnímané zvyšovanie daní, či daňových základov.

Ako problém bolo označené aj zvyšovanie regulačného zaťaženia podnikateľského sektora, čo ovplyvňuje zdravé fungovanie podnikov hlavne z dlhodobého hľadiska a tiež vnímanie korupcie. V oblasti efektívnosti podnikov sa Slovensko umiestnilo na 54. priečke, pričom sa prepadlo o 16 miest. „Na tento ukazovateľ mali najväčší vplyv problémy s nedostatkom pracovníkov v niektorých odvetviach, rigidita pracovného trhu, či časté zmeny podmienok podnikania,“ píše v správe Nadácia F. A. Hayeka.

Rebríček ovládol Hongkong

Celkovo rebríček konkurencieschopnosti ekonomík v roku 2017 ovládol Hongkong. Na druhom mieste sa umiestnilo Švajčiarsko a Singapur na treťom mieste, pričom v minulom roku mu patrila štvrtá priečka. Na ostatných miestach skončili USA, Holandsko, Írsko, Dánsko, Luxembursko, Švédsko a desiatym miestom to uzatvárajú Spojené Arabské Emiráty. Kým Slovensko vykázalo vôbec najväčší medziročný prepad v rebríčku, naopak skokanom roka bol Kazachstan, ktorý si polepšil o 15 miest posunom na 32. priečku.

Index konkurencieschopnosti ekonomík, publikovaný už od roku 1989, porovnáva a hodnotí 346 rozličných kritérií, ktoré sú združené v štyroch základných oblastiach – ekonomický rozvoj, efektivita vlády, efektivita podnikov a infraštruktúra. Dve tretiny dát predstavujú „tvrdé“, objektívne údaje, ako napríklad štatistiky o každej krajine, a sú pre potreby indexu získané zo správ medzinárodných organizácií.

Subjektívne hodnotenia zvyšných faktorov v indexe boli získané na základe prieskumu u viac než 6 200 topmanažérov zo všetkých krajín, pričom zo Slovenska sa prieskumu zúčastnilo takmer sedemdesiat riaditeľov a vedúcich pracovníkov súkromných podnikov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia