Danko má víziu, aby zamestnanci dostávali trinásty a štrnásty plat

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Danko, SNS
Predseda parlamentu a šéf Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko. Foto: archívne, SITA/Marek Mrviš.

BRATISLAVA 5. júna (WebNoviny.sk) – Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko má víziu, aby zamestnanci dostávali trinásty a štrnásty plat. Realitou by sa podľa neho mohli stať vo volebnom období po roku 2020. V marci SNS hovorila len o trinástom plate.

„V politike je dôležité mať víziu. Trinástym platom som chcel vyvolať diskusiu. Pre mňa veľkou motiváciou bolo vnímanie európskeho sociálneho systému. Ak sa chceme priblížiť k životnej úrovni Nemcov či Rakúšanov, musíme sa približovať aj k ich zákonníkom práce,“ povedal Danko v rozhovore pre agentúru SITA.

Podľa neho treba inak vnímať odbory, veľké spoločnosti a inak sa pozerať na nástroje, ktorými motivujú zamestnancov.

V Portugalsku je 13. a 14. plat povinný

Danko upozornil, že v Portugalsku je trinásty a štrnásty plat povinný. V Rakúsku ho môžu dohodnúť odborové zväzy.

„Našou ambíciou je začať hovoriť o trinástom plate a vysvetľovať ľuďom, že je to systematická dávka odmeny. Trinásty plat je súhrn odmien dávaných 15. decembra. Našou ambíciou je, aby bol oslobodený od daní a odvodov. Má to byť dávka, s ktorou môže, alebo musí, zamestnávateľ rátať. V prvom kroku môže, po štyroch až šiestich rokoch musí rátať,“ zdôraznil Danko, podľa ktorého sa následne bude dať hovoriť aj o iných nástrojoch.

Danko chce najskôr presvedčiť podnikateľov

Predseda SNS chce, aby trinásty plat bol oslobodený od daní a odvodov.

„Štátny rozpočet bude vedieť, že 15. decembra dostane príjem z toho, že sa dostane do obehu viac peňazí. Zavedením trinásteho platu vznikne sociálna väzba medzi zamestnávateľom a zamestnancom. Mnoho firiem už dnes trinásty plat vypláca. Lenže musia ho zdaniť a je to neefektívne. Môžeme však hovoriť aj o štrnástom plate. Možno vyrokujeme, že trinásty plat bude na 50 percent oslobodený od daní a odvodov. Zamestnávateľ, ktorý dobrovoľne vyplatí aj štrnásty plat, tak ten bude úplne bez odvodov a daní,“ povedal Danko s tým, že treba zaviesť systémové odmeňovanie zamestnancov, ktoré sa bude dať nazývať trinástym platom, pričom bude mať jasné pravidlá.

Danko však chce najskôr presvedčiť podnikateľov, že takýto nástroj má význam, a potom ľudí, že im to pomôže. „Chcem sa uchádzať o mandát v roku 2020 a dopĺňať svoju víziu. Nikto nechce valcovať podnikateľský sektor,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Danko
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikySNS Slovenská národná strana