Filipínsky prezident Duterte ponúkol desať miliónov peso za zneškodnenie miestneho vodcu IS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rodrigo Duterte
Filipínsky prezident Rodrigo Duterte. Foto: archívne, SITA/AP

MANILA 5. júna (WebNoviny.sk) – Filipínsky prezident Rodrigo Duterte ponúkol v pondelok finančnú odmenu vo výške desať miliónov peso (180.000 eur) tomu, kto dokáže „neutralizovať“ Isnilona Hapilona – predpokladaného vodcu teroristickej organizácie Islamský štát (IS) v tejto krajine. Ďalšie odmeny po piatich miliónoch peso (90.000 eur) sa týkajú bratov Abdullaha a Omara Mauteovcov, stojacich na čele militantnej skupiny, ktorá Hapilona chráni.

Ponuka bola oznámená v čase, keď už druhý týždeň pokračujú boje medzi vládnymi silami a militantnými islamistami v meste Marawi na ostrove Mindanao. „Dúfame, že to prinesie významné úspechy, ktoré nakoniec povedú k zatknutiu a neutralizácii Isnilona Hapilona a bratov Mauteovcov,“ vyhlásil šéf armády Eduardo Ano.

V prípade Hapilona uvedená čiastka dopĺňa odmenu päť miliónov amerických dolárov (4,5 milióna eur), ktorú za dolapenie alebo usmrtenie tohto teroristu ponúkajú Spojené štáty.

Podľa vyhlásenia brigádneho generála Restituta Padillu militanti v Marawi okupujú už len desať percent z celkovej rozlohy tohto mesta s vyše 200.000 obyvateľmi. Armádnu ofenzívu však brzdí to, že v bojových zónach uviazli stovky civilistov a že niektorí militanti sa ukrývajú v mešitách. V doterajších bojoch bolo usmrtených 120 militantov vrátane ôsmich cudzincov z Malajzie, Indonézie, Saudskej Arábie, Čečenska a Jemenu, ako aj 39 príslušníkov vládnych síl a 24 civilistov. Takmer 100.000 ľudí násilie donútilo opustiť svoje domovy.

V súvislosti s dianím v Marawi prezident Duterte vyhlásil 23. mája na ostrove Mindanao stanné právo. Väčšina členov filipínskeho dvojkomorového parlamentu toto opatrenie so 60-dňovou platnosťou podporila, skupina opozičných zákonodarcov však dnes požiadala najvyšší súd krajiny o jeho zrušenie, keďže sa podľa nich nezakladá na faktoch.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Rodrigo Duterte
Firmy a inštitúcie Islamský štát