Najrozšírenejšie drogou v Českej republike je marihuana

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Marihuana

PRAHA 6. júna (WebNoviny.sk) – Najrozšírenejšie drogou v Českej republike je marihuana, vyplýva zo správy Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA) pre rok 2016. Najnovšie údaje dokazujú, že s ňou mal v predchádzajúcom roku skúsenosť skoro každý piaty obyvateľ krajiny vo veku 15 až 34 rokov, napísal dnes český spravodajský server Novinky.cz.

V celoeurópskom porovnaní užívania marihuany hlásilo Česko spolu s Francúzskom najvyšší počet študentov, ktorí marihuanu skúsili – bolo to 37 a 31 percent oproti priemernej hodnote 18 percent z 24 európskych krajín. Správa tiež porovnáva užívanie kanabisu medzi európskymi a americkými študentmi. Podľa posledného prieskumu skúsilo v USA aspoň raz za život marihuanu alebo hašiš 31 percent z nich.

Európski študenti tiež viac pijú alkohol a fajčia tabak. Cigaretu si priemerne zapáli každý štvrtý európsky študent (23 percent), v USA je to len šesť percent. V Európe skúsilo alkohol 49 percent študentov, čo je dvojnásobok v porovnaní s ich americkými rovesníkmi (22 percent). Medzi mladými dospelými (15 až 34 rokov) v Česku užíva kanabis 18,8 percenta ľudí. Viac užívateľov marihuany je len vo Francúzsku (22,1 percenta) a v Taliansku (19 percent).

V Česku sa tiež podľa citovanej správy vo veľkom užíva množstvo stimulačných drog, najmä pervitínu. Skúsilo ho 2,2 percenta ľudí. Českí užívatelia sa ocitli na piatej priečke európskeho rebríčka. Prvými sú Holanďania, určitú formu amfetamínu vyskúšalo 3,1 percenta z nich, napísal server Novinky.cz.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia