Oblohu nad Košicami bude brázdiť takmer dvadsať balónov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
KOŠICE: Balónová fiesta
Prvý štart balónov počas 23. ročníka medzinárodného podujatia Balónová fiesta Košice 2016. Košice, 8. jún 2016. Foto: SITA/Ivan Fleischer.

KOŠICE 7. júna (WebNoviny.sk) – Na 24. ročníku Medzinárodnej balónovej fiesty v Košiciach, ktorá sa začne v stredu 7. júna podvečer, sa zúčastní takmer dvadsať balónov.

Ako informovala Zuzana Korchňaková zo spoločnosti ADS ballooning Košice a Balón klub Košice, predstavia sa na nej nielen domáci piloti z Košíc, ale aj z iných kútov Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Rumunska, Holandska a Belgicka.

„Balónová fiesta je rýdzo košickým a zároveň jedinečným slovenským podujatím, ktoré ako tradičný článok kultúrneho a športového života Košíc púta pozornosť domácich i turistov a propaguje tak región i Slovensko. Okrem štartov balónov a ich nočného rozsvecovania fiesta každoročne ponúka aj atraktívny hudobno-kultúrny program, ktorý sa tohto roku nesie v duchu slovenského folklóru,“ informovala Korchňaková.

Nočné nafukovanie balónov

Lietať sa bude v ranných a podvečerných hodinách z viacerých miest, pričom podvečerné štarty sa uskutočnia v okolí Auparku, aby ich mohlo sledovať čo najviac ľudí.

V piatok, 9. júna, sa od 18. hodiny na Námestí osloboditeľov pred hlavným vstupom do Auparku predstaví Štefan Štec, folklórny súbor Hornád, hudobná skupina Hrdza a hudobná formácia Šarišanci & Gapa.

Tento program budú spestrovať a obohacovať aj mnohé ďalšie atrakcie pre najmenších a osvedčená minuloročná novinka – sprievod balónových posádok po Hlavnej ulici. Vyvrcholením večera bude opäť Nočné nafukovanie balónov a ohňostroj.

Heslom tohtoročnej fiesty je Tradícia

Ako uviedla Korchňaková, heslo Tradícia nepatrí k tohtoročnej fieste náhodou. Tento rok uplynie 111 rokov od prvého štartu balóna naplneného plynom, ktorý mohli Košičania pozorovať. Na košickú Hlavnú stanicu 14. júna 1906 vlakom dorazil balón budapeštianskeho aeroklubu spolu s pilotom dnes už neznámeho mena.

Ešte v ten deň zrealizoval dva lety balónom – prvý, ranný štart sa konal priamo zo železničnej stanice, ten druhý, večerný, zo športového ihriska Košického atletického klubu (KAC) na Moyzesovej ulici. Táto unikátna udalosť vniesla do mesta údiv, nadšenie a radosť.

Na tento odkaz nadväzuje aj tohtoročná balónová fiesta. Organizátori pozývajú do košických ulíc čo najviac divákov, ktorým obloha plná balónov prinesie úsmev a radosť. Sledovať môžu ranné lety so štartom z Aeroklubu Košice alebo z Lokomotívy Košice. Večerné štarty sa budú konať približne po 18. hodine na plochách pri Auparku.

 

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia