Havrany si vedia zapamätať ľudí, ktorí ich oklamali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Havran.jpg

BRATISLAVA 10. júna (WebNoviny.sk) – Havrany majú nesmierne vyvinutú schopnosť zapamätať si nielen konkrétnych jedincov vlastného druhu, ale aj konkrétnych ľudí, ktorí ich v minulosti oklamali. Potvrdil to výskum, ktorého výsledky zverejnil tento týždeň magazín Animal Behaviour.

V prvom štádiu pokusu sa najprv viacero ľudí pokúšalo primäť havranov, aby im odovzdali suchú kôrku chleba, ktorou vtáky aktuálne disponovali, výmenou za kúsok syra, čo je maškrta, ktorej havrany málokedy odolajú.

Niektorí aktéri pokusu havranom syr aj skutočne odovzdali, zatiaľ čo iní si od nich zobrali kôrku, ale nechali si aj syr a zjedli ho. Jednoducho havranov oklamali. Ako ukázala druhá časť pokusu, ktorá sa konala o mesiac neskôr, havrany si ľudských jedincov, ktorí ich podviedli, veľmi dobre zapamätali, a druhý raz sa už s nimi meniť kôrku za syr radšej nepokúšali. Tým, ktorí sa pri prvom pokuse zachovali férovo, nemali naopak ani po mesiaci žiadny problém kôrku odovzdať.

Podľa vedcov sa tak ukázalo nielen to, že si havrany vedia zapamätať konkrétnych ľudí, ale aj to, že si spomienku na nich vedia vybaviť aj po mesiaci. Podľa magazínu Science z toho vyplýva aj jedno dôležité mravné ponaučenie pre ľudí: Buďte dobrí k havranom.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať