Severná Kórea skritizovala Trumpa za odstúpenie od parížskej klimatickej dohody

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Donald Trump
Prezident USA Donald Trump. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 7. júna (WebNoviny.sk) – Severokórejské ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa o odstúpení Spojených štátov od parížskej klimatickej dohody z roku 2015 a označilo to za „krátkozraké a hlúpe rozhodnutie“. Informoval o tom dnes americký denník Washington Post.

Agentúra KCNA zverejnila v utorok stanovisko nemenovaného hovorcu ministerstva zahraničných vecí, prostredníctvom ktorého Severná Kórea varuje, že „globálne otepľovanie je jednou z najväčších výziev, ktorým dnes ľudstvo čelí„. Pchjongjang zároveň ocenil parížsku dohodu ako pokus o jeho zastavenie, napísal Washington Post.

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že krok USA je dôsledkom prezidentovej politiky „Amerika na prvom mieste“ a ignorovania skutočnosti, že ochrana životného prostredia je v jej vlastnom záujme“.

Toto je vrchol egoizmu a morálne vákuum, keď niekomu ide len o svoj vlastný blahobyt na úkor celej planéty,“ píše sa ďalej v správe KCNA, z ktorej cituje Washington Post.

Parížsku klimatickú dohodu schválila vlani v septembri vláda Trumpovho predchodcu Baracka Obamu. Senát však o nej dosiaľ nehlasoval.

Na rozdiel od Kjótskeho protokolu, ktorý k znižovaniu emisií zaväzuje iba vyspelé krajiny, sa zmluva z Paríža týka aj tých rozvojových. Všetky štáty sú povinné vypracovať vlastné plány na ochranu klímy.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Donald Trump