Štvorica poslancov Smeru-SD chce, aby vláda každý rok udeľovala cenu Alexandra Dubčeka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hrob na cintoríne Slávičie údolie, kde je pochovaný Alexander Dubček.
Hrob na cintoríne Slávičie údolie, kde je pochovaný Alexander Dubček. Foto: SITA/Jozef Jakubčo.

BRATISLAVA 8. júna (WebNoviny.sk) – Štvorica poslancov Smeru-SD chce, aby vláda každý rok udeľovala Štátnu cenu Alexandra Dubčeka. Kabinet by ňou ocenil konkrétne činy mimoriadne významné pre rozvoj jednotlivých sfér spoločenského, kultúrneho a ekonomického života v Slovenskej republike.

Smeráci predložili návrh zákona

Štátna cena má byť spojená s finančnou odmenou vo výške 25-násobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve podľa aktuálnych údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky.

Poslanci Smeru Dušan Jarjabek, Dušan Čaplovič, Miroslav Číž a Ľubomír Petrák predložili do parlamentu návrh zákona o Štátnej cene Alexandra Dubčeka. NR SR sa návrhom bude zaoberať na júnovej schôdzi.

Cieľom návrhu zákona je ustanoviť každoročné udeľovanie Štátnej ceny Alexandra Dubčeka, ktorou vláda Slovenskej republiky oceňuje činy a aktivity jednotlivcov alebo kolektívov, ktoré boli mimoriadne prínosné pre rozvoj jednotlivých sfér spoločenského, kultúrneho a ekonomického života v Slovenskej republike za uplynulý kalendárny rok.

Udeľovanie štátnych cien je v kompetencii vlády Slovenskej republiky a ministerstiev. Objektívnosť a transparentnosť pri udeľovaní štátnych cien má zabezpečiť poradný orgán vlády, ktorý zriadi na tento účel.

Výnimočnosť štátnej ceny

Zmyslom každoročného udeľovania štátnych cien je podľa predkladateľov podporiť nadanie, talenty, tvorivosť ľudí ako aj ich angažovanosť vo veciach verejných.

„Štátna cena Alexandra Dubčeka bude ocenením na najvyššej úrovni za mimoriadny umelecký, športový, podnikateľský, výskumný a iný významný počin,“ uvádzajú poslanci s tým, že výnimočnosť Štátnej ceny Alexandra Dubčeka spočíva v tom, že návrhy na jej udelenie môže podávať široká verejnosť.

Cena by podľa navrhovateľov mala byť udeľovaná na 1. mája, teda na Sviatok práce. „Tento dátum predstavuje tradičné hodnoty, hlavne prácu ako zmysluplnú náplň ľudských životov. Oslava práce zostáva hlavným posolstvom 1. mája. Konkrétni ľudia svojimi schopnosťami, svojimi činmi a aktivitami preukazujú tomuto významnému sviatku nespochybniteľný význam a dôležitosť pre rozvoj ľudstva a jeho napredovanie v každej oblasti,“ uviedli predkladatelia v návrhu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dušan ČaplovičDušan JarjabekĽubomír PetrákMiroslav Číž
Firmy a inštitúcie SMER-SD