Po silnej búrke sa rozhorel oheň, pred požiarom evakuovali 10-tisíc ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Požiar v Knysne
Veľký požiar v Južnej Afrike. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 8. júna (WebNoviny.sk) – Najmenej 10-tisíc ľudí museli evakuovať pred požiarom v juhoafrickom pobrežnom mestečku Knysna pri Kapskom Meste, ktorý už zabil minimálne štyroch ľudí. Oheň sa rozhorel po silnej búrke, ktorá oblasť zasiahla v stredu a pripravila o život ďalších najmenej päť osôb.

Búrka spôsobila aj povodne

Požiar zachvátil desiatky domov v Knysne a viedol k uzavretiu časti frekventovanej diaľnice vedúcej po pobreží. So živlom bojujú desiatky hasičov, pričom jeden z nich utrpel vážne popáleniny a skončil v nemocnici.

Búrka, paradoxne, spôsobila okrem požiaru aj lokálne povodne, pričom zaplavené a zničené boli najmä najchudobnejšie chatrče. V oblasti bola prerušená elektrická energia.

Situáciu komplikuje vietor a hustý dym

Vláda chce na boj proti požiaru nasadiť vojenské helikoptéry, snahy však komplikuje silný vietor a hustý dym.

Armáda plánuje do oblasti vyslať vojakov, ktorí majú pomôcť zabrániť rabovaniu. Evakuácii sa nevyhla ani miestna nemocnica, pacientov pritom dočasne umiestnili v športových zariadeniach.

„Naše srdcia sú s tými, ktorí prišli o svoje domovy. Takéto tragédie najčastejšie postihujú práve tých najchudobnejších,“ reagoval juhoafrický prezident Jacob Zuma.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jacob Zuma