Arabská spravodajská televízia bola obvinená z podpory teroristických skupín

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ilustračné foto
Foto: thinkstock.com

DAUHA 9. júna (WebNoviny.sk) – Arabská spravodajská televízia al-Džazíra sa dostala do centra roztržky medzi Katarom a piatimi ďalšími blízkovýchodnými krajinami. Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Egypt, Bahrajn a Jemen už zmrazili s Katarom akékoľvek obchodné vzťahy a obvinili ho, že podporuje teroristické skupiny po celom Blízkom východe. Viacerí predstavitelia týchto krajín však spomínajú ako najväčší problém práve vysielanie al-Džazíry, ktorá má v Katare centrálu a je týmto emirátom aj financovaná.

Šéf katarskej diplomacie Muhammad as-Sání sa v piatok snažil tesné prepojenie medzi katarskou vládnucou dynastiou a al-Džazírou spochybniť a vyhlásil, že Katar ani náhodou al-Džazíre nediktuje, čo má vysielať. „Načo by mi bola taká oštara, keby som ju kontroloval?“ pýtal sa. Ak má nejaká vláda problém s al-Džazírou, „môže prísť a porozprávať sa priamo s al-Džazírou,“ vyhlásil as-Sání.

Televízia al-Džazíra je tŕňom v oku

Televízia al-Džazíra je historicky prvou globálne vysielajúcou arabskou spravodajskou televíziou a pre krajiny susediace s Katarom je už celé dve desaťročia tŕňom v oku. Podľa jej genrálneho riaditeľa Mustafu Souaga je to preto, že „vysiela pravdu a určití ľudia možno pravdu nemajú radi“.

Al-Džazíra podporovala vo všetkých krajinách Blízkeho východu revolúcie, ktoré boli súčasťou Arabskej jari, kritici jej však vyčítajú, že pomerne často a výdatne podporuje aj zoskupenia všeobecne považované za teroristické alebo extrémistické, vrátane napríklad palestínskeho Hamasu či panarabského Moslimského bratstva.

Al-Džazíra vraj nie je objektívna

Podľa Bassáma Avajdáha, mediálneho analytika zo Západného brehu Jordánu, pokiaľ ide o palestínsku politiku, al-Džazíra vytrvalo a celkom nepokryte straní radikálnemu Hamasu. „Spravodajstvo al-Džazíry je jednoznačne v prospech Hamasu a Moslimského bratstva. Ak Hamas spraví niečo zlé, al-Džazíra to nerieši. Ale ak niečo podobne, alebo aj menej zlé vykoná Palestínska samospráva, al-Džazíra o tom hneď informuje a nafukuje to,“ hovorí palestinsky mediálny expert.

Krajiny Perzského zálivu, ktoré vyhlásili začiatkom júna diplomatickú a obchodnú vojnu Kataru, vyhlásili zároveň vojnu aj al-Džazíre. Stanica v týchto krajinách zmizla z programovej ponuky a zablokovaný bol aj prístup na jej internetové stránky. Keď teraz tieto krajiny hovoria, že Katar podporuje teroristické skupiny, majú tým na mysli predovšetkým to, že tieto skupiny propaguje al-Džazíra.

Stanica sa ale bráni a tvrdí, že nepodporuje nikoho a dáva len priestor objektívnej žurnalistike. Pravdou, ktorú uznávajú aj jej kritici, je napríklad to, že bola prvým relevantným médiom v arabskom svete, ktoré už pred mnohými rokmi začalo dávať pravidelne a často priestor vo vysielaní izraelským politikom a analytikom a začala ich pozývať priamo do štúdia, za čo si vyslúžila hysterické reakcie časti arabskej spoločnosti, pre ktorú sa niečo také rovná svätokrádeži.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať