Foto: “Hlavy hore, Kali dole” aj “Chceme právny štát”, skandovali ľudia na pochode v Prešove

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
PREŠOV: Veľký protikorupčný pochod
Účastníci Veľkého protikorupčného pochodu v Prešove. Prešov, 12. jún 2017. Foto: SITA/Viktor Zamborský
  • aktualizované 12. júna o 19:36

PREŠOV 12. júna (WebNoviny.sk) – Davy ľudí prilákal do centra mesta Veľký protikorupčný pochod, ktorý sa v pondelok podvečer uskutočnil v Prešove.

Akciu zorganizovali stredoškolskí študenti s cieľom upozorniť na to, že kauzy, ktoré sa dotýkajú aj vysokých ústavných činiteľov, sa neriešia. Súbežne s akciou v Žiline tak nadviazali na obdobné minulotýždňové akcie v Bratislave a Košiciach.

Dav skandoval heslá

Prešovský pochod sa začal pri Dome kultúry a dav sa postupne presunul k pódiu v centre mesta. Nechýbali transparenty vyzývajúce na odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka i policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Dav skandoval heslá ako „Nechceme tu korupciu“, „Chceme právny štát“, „Kaliňák odstúp“, „Hlavy hore, Kali dole“ alebo „Skutok sa stal“.

Na pódiu vystúpili najprv miestni organizátori pochodu, štyria mladí študenti z Gymnázia sv. Moniky v Prešove. Po nich sa ľuďom prihovorila aj jedna z iniciátoriek akcie Karolína Farská a postupne sa pridali aj ďalší rečníci z rôznych miest. Akciu zakončila štátna hymna.

„Ryba smrdí od hlavy. Ako máme ľudí motivovať, aby nahlasovali korupciu a správali sa poctivo, keď vidia na tých najvyšších postoch ľudí, ktorí sú podozriví z rôznych káuz a nevedia vysvetliť a vyvrátiť toto podozrenie. Neuspokojuje nás fráza ‚skutok sa nestal‘, a preto aj organizujeme tento protest tu, v Prešove, aby aj ľudia z východu mohli vyjadriť svoj názor,“ zdôvodnila motiváciu pochod v Prešove zrealizovať jedna z jeho organizátorov Anna Čujová.

„Chceme, aby si ľudia už od tých najnižších miest uvedomili, že nemajú páchať korupciu a chceme, aby na tých najvyšších miestach videli, že sa niečo deje, korupcia sa rieši a aj tí najvyšší predstavitelia sú odvolávaní. Ak nepoukážeme na to, že sa korupcia deje a chceme s tým niečo spraviť, tak všetci budú ticho a nič sa nestane. Je to jeden zo spôsobov ako túto situáciu zmeniť,“ dodal ďalší organizátor Samuel Kolesár.

Organizátorov účasť potešila

Odhady o účasti na prešovskom pochode sa rôznili, pohybovali sa od 2500 až do 4000 ľudí. Podporu prišli vyjadriť všetky vekové kategórie, prevládali ale najmä mladí ľudia. Na piatich stanovištiach sa účastníci mohli podpísať pod protikorupčnú petíciu, ktorá mala pred akciou vyše 40-tisíc podpisov.

PREŠOV: Veľký protikorupčný pochod
Účastníci Veľkého protikorupčného pochodu v Prešove. Prešov, 12. jún 2017. Foto: SITA/Viktor Zamborský

Organizátorov účasť potešila, na sociálnej sieti mali potvrdených vyše tisíc ľudí. Do mesta ich prišlo viac. „Sme veľmi spokojní a radi za každého človeka, ktorý sa rozhodol prejaviť svoj názor,“ uviedla Čujová. Spokojnosť s účasťou vyjadrila aj jedna z hlavných organizátorov protikorupčných protestov Karolína Farská, podľa ktorej účasť prekonala očakávania.

„Povedali nám, že najväčšie akcie od Nežnej revolúcie tu mali okolo 600 ľudí, takže toto je veľmi uspokojivé. Určite to pomôže povedomiu, ktoré sa snažíme vytvoriť a podporiť protikorupčnú petíciu, a to, že si ľudia uvedomia, že stojí za to niečo robiť a nenechať sa okrádať,“ povedala Farská.

Ako pre agentúru SITA potvrdila, študenti momentálne ďalšie pochody neplánujú, budú ale pokračovať v rámci protikorupčnej kampane v zbieraní podpisov pod petíciu aj v ďalších mestách a počas leta chcú využiť aj hudobné festivaly.

Ich cieľom je dosiahnuť 100-tisíc podpisov, aby sa petíciou zaoberal parlament. V petícii žiadajú, aby sa objektívne vyšetrili najväčšie korupčné kauzy, aby z funkcie ministra vnútra odstúpil Robert Kaliňák, z postu prezidenta polície Tibor Gašpar, a aby bol pre nečinnosť odvolaný špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

 

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan KováčikKarolína FarskáRobert KaliňákTibor Gašpar
Firmy a inštitúcie Vláda SR