Aktívne si sporia dve tretiny Slovákov, patríte medzi nich?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rodičia, dieťa, matka, peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock.

BRATISLAVA 12. júna (WebNoviny.sk) – Dve tretiny Slovákov si aktívne sporia. Rezervu v podobe troch priemerných hrubých platov, teda približne 2 tis. eur, si udržuje 26 % obyvateľov. Drvivá väčšina respondentov, teda 90 %, uviedla, že si čiastku, ktorú majú k dispozícii, sami našetrili.

Takmer tri štvrtiny ľudí si najčastejšie sporia z preventívnych dôvodov, aby si do budúcna vytvorili finančnú rezervu a mali pocit istoty. Vyplynulo to z prieskumu mBank, ktorý pre ňu uskutočnila agentúra MNS Market Research.

Kombinácia bežného a sporiaceho účtu

Aj keď štyri pätiny obyvateľov Slovenska má aspoň časť svojich úspor uložených v banke, nevedia ich zhodnotiť. Väčšina populácie využíva kombináciu bežného a sporiaceho účtu (62 %) alebo termínovaného vkladu (20 %). Investičné fondy využíva len 16 % klientov.

Za najväčšiu bariéru v súvislosti s investovaním považujú podľa výsledkov prieskumu mBank komplikované a neprehľadné podmienky. Druhou prekážkou je nedostatok informácií o tom, ako sa ich investícia vyvíja a nízka možnosť do nej zasahovať.

Pár alebo desiatky eur mesačne

Z analýzy Poštovej banky na vzorke takmer 70 tisíc klientov vyplýva, že vyše polovica Slovákov za posledný rok na úspory nesiahla a ďalšia pätina ich iba zväčšovala.

Drvivá väčšina z klientov si sporí pár eur alebo pár desiatok eur mesačne. Z analýzy ďalej vyplýva, že 69 % vkladov na sporiace účty a neviazané vklady je do sto eur.

Druhá najčastejšia výška vkladu je od tisíc do 5 tis. eur. Takých vkladov bolo za posledný rok 8 %.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Poštová banka