Špeciálna prokuratúra vyšetruje, či sa Trump nedopustil marenia spravodlivosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Donald Trump
Prezident USA Donald Trump. Foto: archívne, SITA/AP

WASHINGTON 15. júna (SITA/AP) – Špeciálny prokurátor Robert Mueller, ktorý vedie vyšetrovanie údajného zasahovania Ruska do amerických prezidentských volieb, skúma, či sa prezident Donald Trump nedopustil marenia spravodlivosti. Informáciu priniesol v stredu denník Washington Post. Obvineniam z marenia spravodlivosti čelí Trump od minulého mesiaca, keď nečakane odvolal z funkcie riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho.

Ten minulý týždeň vypovedal pred senátnym výborom na kontrolu tajných služieb, kde vyslovil podozrenie, že z postu ho odvolali preto, aby sa nezaoberal kauzou údajných vzťahov medzi Trumpovým tímom a Moskvou. Trump vraj na Comeyho dokonca naliehal, aby „nechal tak“ bývalého poradcu prezidenta pre otázky národnej bezpečnosti Michaela Flynna, ktorý bol podľa niektorých informácií jednou z ústredných postáv komunikácie medzi Trumpovým tímom a ruskými predstaviteľmi.

Washington Post a denník New York Times informovali, že Mueller pripravuje stretnutia s troma vysokými predstaviteľmi Trumpovej administratívy, ktorí sa nepodieľali na jeho volebnej kampani. Majú to byť riaditeľ federálnej spravodajskej služby Dan Coats, šéf národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Michael Rogers a bývalý zástupca riaditeľa NSA Richard Ledgett.

Hovorca Trumpovho osobného právneho zástupcu Mark Corallo označil „únik informácií z FBI týkajúcich sa prezidenta za šokujúci, neospravedlniteľný a protiprávny“. Denník Washington Post citoval anonymné zdroje, ktoré majú k dispozícii otázky vyšetrovateľov. Podľa agentúry AP nie je jasné, či informácie unikli z prostredia FBI.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Donald TrumpMichael RogersRobert Mueller
Firmy a inštitúcie FBI Federal Bureau of Investigation