Slovensko čakajú tento týždeň horúčavy, pre niektoré okresy platí výstraha

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Teplomer, horúčavy
Foto: ilustračné, Thinkstock.

BRATISLAVA 19. júna (WebNoviny.sk) – Slovensko čakajú tento týždeň horúčavy. Veľmi teplé obdobie sa začne v utorok, keď k nám začne prúdiť veľmi teplý tropický vzduch od západu.

Najteplejšie bude na juhu západného a stredného Slovenska, kde teplota miestami prekročí 33 °C. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal pre okresy Skalica, Senica, Malacky, Bratislava, Trnava, Senec, Pezinok, Hlohovec, Galanta , Nitra, Dunajská Streda, Šaľa, Nové Zámky, Komárno, Levica, Krupina, Veľký Krtíš, Lučenec a Rimavská Sobota výstrahu 1. stupňa pred vysokými teplotami.

Výstraha, teploty
Výstraha pred vysokými teplotami platí v utorok pre žltou farbou označenú časť Slovenska. Foto: SHMÚ

Oblasť vyššieho tlaku vzduchu sa podľa SHMÚ bude v juhozápadnej oblasti udržiavať po väčšinu tohto týždňa a po jej okraji budú nad slovenské územie od západu až severozápadu postupovať jednotlivé frontálne rozhrania.

„Podľa pondelkových predpovedných materiálov však neočakávame, že prinesú výrazné ochladenia, zväčša len prechodné zmiernenie horúčav s lokálnymi prehánkami či búrkami, ojedinele aj intenzívnymi,“ píše SHMÚ.

V druhej polovici týždňa sa na Slovensko od juhozápadu dostane ešte o niečo teplejší vzduch a v najteplejších lokalitách teplota dosiahne miestami až okolo 35 °C. Teplejšie budú aj noci a je pravdepodobné, že najmä na juhozápade Slovenska sa vyskytne aj tropická noc.

„Vzhľadom na očakávané nevýrazné ochladenia tak v niektorých lokalitách zaznamenáme dlhú sériu tropických dní, ktorá na juhu nášho územia miestami začala už v pondelok,“ uzatvára SHMÚ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav