Michala, v ktorého aute po policajnej streľbe zomrel Tomáš, zobral sudca do väzby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Polícia
Foto: ilustračné, SITA/Ján Slovák.

BRATISLAVA 20. júna (WebNoviny.sk) – Devätnásťročného Michala, ktorý v noci zo soboty na nedeľu neakceptoval výzvy polície na zastavenie vozidla, jazdil agresívne, vzal sudca do preventívnej väzby. Dôvodom je obava, že mladík, ktorý má zákaz šoférovania do roku 2021, bude pokračovať v trestnej činnosti.

Ako ďalej informovala agentúru SITA zástupkyňa hovorkyne banskobystrických súdov Alena Sigetyová, rozhodnutie je právoplatné, nik voči nemu nepodal sťažnosť.

Polícia Michala už obvinila z prečinu marenia výkonu úradného rozhodnutia. Za tento skutok mu hrozí trest odňatia slobody až na dva roky. Je možné, že bude obvinený aj z ďalších trestných činov, napríklad trestného činu neposkytnutia prvej pomoci.

Tri varovné výstrely

Seat Ibiza, ktorý zvykol mladík šoférovať napriek tomu, že nemal vodičský preukaz, zaregistrovala dvojčlenná hliadka policajtov z Okresného riaditeľstva PZ Žiar nad Hronom v nedeľu o 0:45 v Žarnovici. Zaradili sa za vozidlo a zapli svetelno-výstražné znamenie.

Auto nezastavilo, naopak, riskantným spôsobom predišlo vozidlo a začalo unikať. Za obcou Orovnica vystrelil policajt tri varovné výstrely v intervale cca 30 sekúnd. Po druhom výstrele informoval operačné stredisko o použití zbrane a vozidle, ktoré nechce zastaviť.

Vodič vozidla podľa vyjadrenia prezidenta policajného zboru Tibora Gašpara jazdil agresívne a mohlo dôjsť k zrážke s protiidúcimi vozidlami. Policajti sa ho snažili predísť, čo sa im nepodarilo. Následne policajt použil jeden zastavovací výstrel na pravé zadné koleso, pričom strieľal počas jazdy, v rýchlosti 120 km za hodinu a vyklonený z okna auta.

Náboj skončil v kufri a strela pravdepodobne preletela do sedadla, kde sedel 17-ročný Tomáš, ktorý zraneniu podľahol.

Prípadom sa už zaoberá inšpekcia

Policajti nevideli, či je ešte niekto ďalší vo vozidle, malo tmavé sklá. Spolujazdci mladého odiša seatu prosili, aby zastavil, ten to ale neurobil. Na železničnom priecestí pri Hronskom Beňadiku v rýchlosti okolo 120 km/h havarovalo.

Prípadom sa už zaoberá inšpekcia ministerstva vnútra, začaté už bolo trestné stíhanie. Zo zásahu nie je kamerový záznam, policajti jazdili na civilnom vozidle polície. Policajný prezident Tibor Gašpar na tlačovej besede v pondelok zdôraznil, že zo strany policajtov nešlo o bezhlavú streľbu.

„Použitie zbrane vyplynulo zo situácie, keďže auto ohrozovalo iných účastníkov cestnej premávky, nezastavilo na výzvu a policajtom sa ho nepodarilo ani predísť,“ zdôraznil. Mladík už bol odsúdený za útok na verejného činiteľa autom.

Mal by minister Kaliňák odstúpiť pre zásah policajtov, pri ktorom zahynul 17-ročný Tomáš?

Táto anketa už bola ukončená
27%
56%
17%

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tibor Gašpar
Firmy a inštitúcie PZ Policajný zbor SR