Samosprávy podľa Kisku nedostávajú dostatok financií, problém je však aj v skutočnom počte obyvateľov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Kiska
Slovenský prezident Andrej Kiska. Foto: archívne, SITA/Jozef Jakubčo.

BRATISLAVA 28.júna (WebNoviny.sk) – Prezident SR Andrej Kiska podporuje rozvoj slovenských miest a ich snahu o zmenu financovania a legislatívy.

Ako agentúru SITA informoval Marek Papajčík z Kancelárie primátora Hlavného mesta SR Bratislavy, deklaroval to v stredu na stretnutí so zástupcami Únie miest Slovenska na čele s jej prezidentom a primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom a členmi vedenia únie Miroslavom Kollárom a Tiborom Tóthom.

Predstavitelia Únie miest Slovenska na stretnutí ocenili podporu prezidenta samosprávam a zároveň ho informovali o najvážnejších témach ako je financovanie a rozvoj miest a mestských regiónov alebo sociálne služby. V rámci diskusie sa zhodli, že je potrebné podporovať slovenské mestá ako prirodzené centrá rozvoja tradičných regiónov.

„Navštívil som množstvo našich miest, viem čo trápi samosprávy a aké problémy musia riešiť. Na financovanie povinností nedostávajú samosprávy od štátu dosť financií. To sa žiaľ týka aj kľúčových oblastí, akými je vzdelávanie detí či starostlivosť o seniorov,“ skonštatoval prezident Kiska.

Nepomer v počte skutočných obyvateľov

Kritériá pri prerozdeľovaní výnosov dane z príjmu fyzických osôb nezodpovedajú podľa Únie miest Slovenska reálnej demografickej situácii či urbanizácii krajiny. Problémom z hľadiska miest je tiež nedostatočné zohľadnenie štruktúry obyvateľstva.

Nedostatkom je aj nepomer v skutočnom počte obyvateľov miest a obcí, ktorý je odlišný v štatistikách a v registri obyvateľov.

Pri prerozdeľovaní sa podľa únie nemyslí ani na denne prítomných a prechodne ubytovaných obyvateľov, čo negatívne pociťujú priemyselné centrá, napríklad hlavné mesto Bratislava, kde podľa únie reálne žije o 200-tisíc ľudí viac.

Sociálne služby bez podpory štátu

Zástupcovia slovenských miest informovali prezidenta SR aj o aktuálnych návrhoch zákonov, ktoré sa týkajú samospráv.

Tými sú napríklad novela zákona o miestnych daniach, zákona o odpadoch či novela zákona o sociálnych službách, ktorá by podľa únie v predloženom znení priniesla samosprávam množstvo finančne nákladných povinností bez spoluúčasti od štátu.

Únia miest Slovenska je dobrovoľné záujmové združenie miest založené v roku 1994. Jej členskú základňu tvoria veľké a stredné mestá z rôznych regiónov Slovenska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska
Firmy a inštitúcie Únia miest Slovenska