Počet dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu na Slovensku klesá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Alkohol za volantom
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 2. júla (WebNoviny.sk) – Počet dopravných nehôd zavinených pod vplyvom alkoholu na Slovensku každoročne klesá. Kým v roku 2013 bolo zavinených 1696 nehôd, tak v roku 2016 bol alkohol zistený v 1485 prípadoch, čo predstavuje pokles o 12,4 percenta.

Uvádza sa to v správe ministra zdravotníctva Tomáša Druckera o plnení úloh jednotlivých rezortov vyplývajúcich z Národného akčného plánu pre problémy s alkoholom (NAPPA) na roky 2013 – 2020, ktorú vláda na dnešnom rokovaní vzala na vedomie.

Preventívno-osvetové kampane

Na plnení akčného plánu v rokoch 2013 až 2016 sa podieľa deväť rezortov, konkrétne ministerstvo zdravotníctva, dopravy, pôdohospodárstva, školstva, kultúry, vnútra, práce, spravodlivosti a obrany.

Hlavným zámerom NAPPA je podporiť zodpovedné, kultúrne a kontrolované užívania alkoholu, ktorý má škodlivé účinky na zdravie.

Súčasťou aktivít akčného plánu pre problémy s alkoholom sú aj viaceré preventívno-osvetové kampane, napríklad Deň Zodpovednosti, ktorý pravidelne organizuje Prezídium Policajného zboru a Slovenské združenie výrobcov piva a sladu.

Súčasťou NAPPA je i vládny akčný plán zameraný na prevenciu a elimináciu násilia páchaného na ženách, od ktorého si sľubuje riešenie problematiky domáceho násilia a problémov spojených s alkoholom.

Kontroly alkoholických nápojov

Ďalším významným cieľom je oblasť kontroly predaja alkoholických nápojov, kontroly veku kupujúceho, kontroly požívania alkoholu na pracoviskách a v doprave.

Ministerstvo pôdohospodárstva preto v uplynulom roku vykonalo 569 kontrol alkoholických nápojov a na rozbory vzoriek minulo takmer 77-tisíc eur.

Štát vlani udelil firmám jedenásť povolení na výrobu a spracovanie liehu, štyria výrobcovia o povolenie prišli. Ministerstvo práce v uplynulom roku zaznamenalo 143 závažných pracovných úrazov, štyri z nich utrpeli ľudia pod vplyvom alkoholu, jeden zo zranených zomrel.

NAPPA vychádza z Európskeho akčného plánu znižovania škodlivých účinkov alkoholu 2012 – 2020, ktorý bol schválený v roku 2011 v Baku. Jeho hlavným cieľom je predchádzanie a minimalizácia predovšetkým zdravotných, ale aj súvisiacich sociálnych problémov, ktoré vznikajú v dôsledku pitia alkoholických nápojov.

Globálny akčný plán na prevenciu a kontrolu chronických neprenosných ochorení otvorene definuje ako jeden z cieľov zníženie škodlivého užívania alkoholu do roku 2025 aspoň o desať percent.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať