Voľný obchod medzi úniou a Japonskom bude znamenať odstránenie cla na autá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Európska únia, Japonsko
Japonský premiér Shinzo Abe, vľavo, prezident Európskej rady Donald Tusk, v strede, prezident Európskej komisie Jean-Claude Juncker počas tlačovej konferencie v Bruseli po politickej dohode o voľnom obchode s Japonskom. Foto: SITA/AP

BRUSEL 6. júla (WebNoviny.sk) – Európska únia a Japonsko v princípe dosiahli politickú dohodu o voľnom obchode. Lídri EÚ a Japonska stredajšiu dohodu ocenili ako najlepšiu protilátku voči protekcionizmu, ktorý podporujú Spojené štáty americké.

Lídri vo vyhlásení uviedli, že EÚ a Japonsko „demonštrovali svetu – a našim občanom – že voľný obchod s jasnými a transparentnými pravidlami pri úplnom rešpektovaní a presadzovaní našich hodnôt zostáva dôležitým nástrojom na podporu prosperity“.

Predseda Európskej rady Donald Tusk uviedol, že politická dohoda dosiahnutá v stredu dokazuje, že „svet sa nemusí vracať 100 rokov do minulosti“, kedy voľný obchod neprevládal. Japonský premiér Šinzo Abe o dohode povedal, že „vysiela silný odkaz svetu“.

Vysokopostavený predstaviteľ EÚ, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity, povedal, že dohovor s Japoncami „znamená, že sme sa dohodli na takmer všetkom dôležitom pre obe strany“.

Dohoda si bude vyžadovať zmenu v japonskej ochrane mliekárenského odvetvia, ktorému pomáhajú clá do výšky až 40 percent na spracovaný syr, víno, cestoviny a čokoládu. Japonsko od EÚ očakáva odstránenie ciel na autá a náhradné diely.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TuskŠinzo Abe