Absolventi očakávajú čoraz vyššie platy, niektorí z nich sa však vo svojom odbore neuplatnia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Úrad práce, nezamestnanosť
Foto: ilustračné, SITA/Kvetoslava Mudríková.

BRATISLAVA 8. júla (WebNoviny.sk) – Firmy potrebujú zamestnancov stále viac, uchádzačov na trhu práce je však stále menej. Aj preto je čoraz väčší dopyt po absolventoch vysokých škôl.

Absolventi si podľa údajov portálu Profesia.sk túto situáciu uvedomujú a ich mzdové očakávania minulý rok rástli rýchlejšie ako predošlé obdobia. Agentúru SITA o tom informovala PR manažérka portálu Profesia.sk Nikola Richterová.

Absolventi s vyššou hodnotou

Vlani ukončilo slovenské vysoké školy približne 43-tisíc absolventov. Podľa životopisov na portáli Profesia.sk pritom očakávali priemerný plat 957 eur v hrubom. Oproti roku 2015 tak ide o nárast mzdových požiadaviek o 17 eur.

„Ukazuje sa preto, že čerství absolventi si uvedomujú svoju zvyšujúcu sa hodnotu na trhu práce. Ak totiž tento nárast porovnáme s medziročným rozdielom medzi obdobím 2015 a 2014, ide o takmer dvojnásobné zvýšenie. V roku 2015 totiž narástol očakávaný plat o deväť eur,“ uvádza portál Profesia.sk.

Výkonná riaditeľka spoločnosti Profesia Ivana Molnárová tvrdí, že absolventi si uvedomujú, že v súčasnej situácii si môžu pýtať vyšší plat ako v minulosti. Podotýka však, že táto situácia sa netýka iba absolventov, ale aj ostatných uchádzačov.

„Počet reakcií na pracovné inzeráty sa neustále znižuje a to skutočne robí veľký tlak na výšku miezd. Zamestnanci a uchádzači o prácu sú tak momentálne oproti zamestnávateľom vo výhodnejšej vyjednávacej situácii,“ vysvetľuje Molnárová.

Najviac očakávajú absolventi STU

Nadpriemerné očakávania majú najmä bratislavskí absolventi a technici v Žiline. Absolventi Slovenskej technickej univerzity (STU) očakávajú na svojej výplatnej páske v priemere 1 092 eur v hrubom. Platové očakávania nad 1 000 eur majú okrem nich aj absolventi Ekonomickej univerzity v Bratislave. Nadpriemerné požiadavky majú aj uchádzači z Univerzity Komenského a Žilinskej univerzity.

Z hľadiska fakúlt majú najvyššie platové očakávania absolventi Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského. Ich predstava o hrubej mzde bola o 379 eur vyššia ako priemer absolventského očakávaného platu na Slovensku.

Spolu s absolventmi Fakulty informatiky a informačných technológií STU a Fakulty elektrotechniky a informatiky STU majú očakávania vyššie ako je priemerný plat vysokoškolsky vzdelaného človeka, čiže nad 1 187 eur v hrubom.

Najmenej učitelia z UKF Nitra

Medzi absolventmi s najnižšími očakávaniami sú najmä absolventi pedagogiky. Absolventi Pedagogickej fakulty na Trnavskej univerzite očakávajú 667 eur. Priemerný plat stredoškolsky vzdelaného človeka s maturitou je pritom 846 eur v hrubom.

Nízke platové očakávania majú aj absolventi z Fakulty stredoeurópskych štúdií Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre či z Pedagogickej fakulty Univerzity J. Selyeho v Komárne.

Nie vždy sa uplatnia vo svojom odbore

Pri absolventoch, ktorí minulý rok uverejnili svoj životopis a hľadali prácu na portáli Profesia.sk, sa ukázalo, že nie každý má záujem o prácu vo svojom odbore. Absolventi pedagogiky, prírodných vied, filozofie, spoločenských vied a športu sa najčastejšie uchádzali o prácu administratívneho pracovníka.

Opakom sú absolventi informatiky, strojárstva a práva, ktorí si na pracovnom portáli Profesia.sk hľadajú najčastejšie prácu najmä vo svojom odbore. Napriek tomu, že absolventi vo väčšine prípadov nemajú veľké pracovné skúsenosti, ich platové očakávania sú na týchto pozíciách vyššie, ako sú všeobecné mzdové požiadavky uchádzačov o prácu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia